001.jpg

21 травня відбулося урочисте відкриття «Наукового пікніка», який вперше в місті проходить в рамках відзначення Днів Європи в Сумах.


Це свято жителі та гості обласного центру відзначають 14 рік поспіль. Навіть дощ не став на заваді гарного настрою та позитиву, щоправда учасникам пікніка довелося переміститися зі скверу ім. Т.Г. Шевченка до Палацу дітей на юнацтва.

«Україна — єдина держава не член ЄС, у якій на державному рівні відзначається День Європи. Місто Суми також йде шляхом євроінтеграції. У 2013 році місто отримало «Диплом Європи», а в квітні 2016 року ми вибороли чергову нагороду «Прапор Честі» від Парламентської Асамблеї Ради Європи, що знаходиться в м. Страсбург. Ці нагороди нас надихають йти до нових вершин, до позитивних зрушень у всіх сферах життя, не забуваючи при цьому про свої традиції та самобутність», - зазначив міський голова Олександр ЛИСЕНКО під час відкриття свята.

Він вручив Грамоти міського голови найактивнішим євроклубам за роботу в напрямку євроінтеграції та популяризації європейських цінностей у суспільстві. Цього дня також вручили Грамоти управління освіти і науки Сумської міської ради.

Організатори кажуть, що кожного разу намагаються урізноманітнити програму заходів, аби привернути якнайбільшу увагу сумчан до відзначення цього свята. Родзинкою цього року став «Науковий пікнік».

На двох поверхах розмістились 28 євроклубів, які діють у Сумах. Окрім них у святі взяли участь представники професійно-технічних навчальних закладів, громадських організацій, вищих навчальних закладів та активні сумчани. Діти представили країни Європи та країни її партнерів. Кожен презентував науковця країни, яку представляє та його винахід.

Координатор європейської волонтерської служби Центру європейських ініціатив Ірина НОВАК зазначила, що діти обрали саме ті напрямки в науці, які допоможуть зрозуміти, що кожна країна має свого талановитого винахідника, що наука потрібна, вона розвивається та прогресує.

Сумнівів немає, адже на столах в учасників заходу розгорнулися справжні міні-лабораторії. Тут і різноманітні хімічні реагенти, прилади для визначення електропровідності, елемент Пельтьє (спеціальний термоелектричний перетворювач, який працює за одноіменним принципом Пельтьє – виникненні різниці температур під час подачі електричного струму), навіть еліксири молодості. Демонстрували не лише важливі для людства винаходи європейських країн, а й власні.

Нагадаємо, Дням Європи в Сумах присвячений майже весь травень, тому запрошуємо сумчан та гостей міста долучитися до свята.