007.jpg

У Сумах вшанували пам’ять жертв Голодомору 1932 – 1933 років і масових штучних голодів 1921 – 1923 і 1946 – 1947 років.

Попри дощову та прохолодну погоду, до пам’ятного знаку жертвам Голодомору 1932-1933 років прийшли дорослі та діти, найменшому з яких немає ще трьох рочків.

За замореними штучним голодом відправили панахиду та вшанували їхню пам’ять хвилиною мовчання. До пам’ятного знаку поклали квіти, кетяги калини, а ще колоски та скибочки хліба, якими марили в часи голодоморів від малого до великого.

Очільник громади Олександр ЛИСЕНКО, згадуючи події 90-річної давнини, провів паралелі з сьогоденням. Він зазначив, що, як тоді, так і зараз відбувається винищення української нації будь-якими методами та в будь-який спосіб. Посадовець висловив упевненість у тому, що здобуте українцями у боротьбі право мати власну державу, мужність ЗСУ, підтримка світу, а ще  плекання національної пам'яті допоможуть вистояти та перемогти.

«Ми згадуємо не лише 1932 – 1933 роки, а також 1921, 1923 роки минулого століття, і 1946, і 1947. Наш ворог завжди мав бажання знищити Україну. Чому він це робив і робить? Бо українська ідентичність – повна протилежність їм: вони точно не люблять свою Батьківщину, вони точно хочуть жити за рахунок інших – земель, країн. Це історія московського царства. Сьогодні ми маємо можливість протистояти їм: є Збройні Сили, є згуртоване суспільство. Наші військові, енергетики, наші комунальники, кожен на своєму місці протистоїть агресії. Хочу, щоб вороги знали: хто з них одяг військову форму, взяв до рук зброю – той наш ворог назавжди і він буде знищений! Консолідація та збереження національної пам'яті допоможуть протистояти ворожій навалі. Слава Україні!» – сказав Олександр Лисенко.

Увечері в пам’ять про жертв голодоморів сумчани виклали в середмісті зі свічок хрест.