004.jpg

Очільник громади Олександр ЛИСЕНКО проінформував про поточну ситуацію з відключеннями електроенергії в Сумській міській ТГ та заходи, які вживає її керівництво для вирішення питання довготривалих вимкнень.

За його словами, нині громада недоотримує електроенергію на центральному рівні. На область значно зменшили ліміти на споживання електроенергії. Наразі на 60%. З кожним днем цей показник збільшується.

Олександр Лисенко пояснив, що АТ «Сумиобленерго» та НЕК «Укренерго» розробляють відповідні графіки відключень як спеціалісти, щоб зберегти мережу та виконати це технічно правильно. Місцеве самоврядування може затверджувати лише графіки планових відключень. Графіки аварійних і екстрених відключень енергетики на підтвердження не надають.

«При введені аварійних відключень обленерго отримують наказ від вищого керівництва вимкнути конкретні черги через 15 хвилин. І вже по факту, через 20 – 30 хвилин повідомляють про те, що введені аварійні графіки. Якщо на вечір існують графіки планових відключень, які ми затверджуємо, то на графіки аварійних та екстрених відключень ми впливати, на жаль, не можемо», – зазначив Олександр Лисенко.

Усі звернення щодо тривалих вимкнень, які надходять до влади громади, опрацьовуються. З усіма списками міська влада звертається до обленерго.

«Ми розуміємо, що радянська система не була налаштована на автоматичне вимикання, але ми вимагаємо аварійних груп, які будуть вимикати та вмикати електроенергію. Ми готові долучитися до цього процесу. Наразі депутати також звертаються до мене щодо вирішення цієї ситуації. Я готовий зібрати сесію, виконавчий комітет. Зараз я готую особисті звернення зі своїми рекомендаціями, з рекомендаціями наших спеціалістів, комунальників щодо того, як ми можемо допомогти», – сказав Олександр Лисенко.

Він зазначив, що постійно звертає увагу на випадки несправедливого вимкнення електроенергії, які призводять до психологічного дисонансу в містян, та вимагає нових справедливих графіків від енергетиків: «Я розумію те, що наші енергетики хочуть зберегти енергосистему, але справедливість повинна існувати. Не повинно бути таких ситуацій, коли в деяких районах міста є світло лише дві години на добу. Ми працюємо кожен день для збереження спокою сумчан. Ми вимагаємо нових справедливих графіків відключень, які нам будуть надаватися раніше, щоб ми змогли проінформувати населення».