005.jpg

Депутати міської ради підтримали проєкт бюджету Сумської міської ТГ на 2023 рік.

Перед прийняттям рішення очільник громади надав слово командувачу ОТУ «Суми» Олександрові НЕСТЕРЕНКУ, вкотре наголосивши, що бюджет 2023 року буде бюджетом безпеки та оборони. У своєму виступі військовик подякував очільнику громади та депутатському корпусу за підтримку, яке угруповання відчуває від початку створення: «У нас є повне порозуміння та повна ваша підтримка. Це, звісно, не влаштовує ворога, але влаштовує нас».

Командувач звернувся з проханням при плануванні видатків на військових радитися з ОТУ «Суми», аби відбувалося фінансування найнагальніших потреб.

Показники по бюджету Сумської міської територіальної громади на 2023 рік по дохідній частині обраховано в сумі 3227,7 млн грн, по видатковій – 3324,1 млн грн (з урахуванням кредитування та міжбюджетних трансфертів, зокрема і субвенції на освіту).

Значний обсяг фінансового ресурсу передбачено на потреби сектору безпеки та оборони – 250 млн грн.

«Ми сьогодні в першу чергу повинні думати про оборону, безпеку та порядок, щоб люди відчували, що вони в безпеці, захищені та є порядок по всіх напрямках. Говорячи про порядок, ми не забуваємо про критичну інфраструктуру, тому виділяємо кошти на відновлення мереж, на теплопостачання, на водопостачання та водовідведення, щоб люди були з теплом, водою, а також зі світлом, і хоча щодо останнього не все залежить від нас, запланували кошти на допомогу в будівництві нових електричних мереж. Зрозуміло, що це не капітальні видатки та великих будівництв у новому році не буде, – наголосив очільник громади Олександр ЛИСЕНКО.

Кошторис наступного року має стати соціальним, оскільки немає можливості втілювати інфраструктурні проєкти, проводити капітальні ремонти, реконструкції та будівництво об’єктів. Такі обмеження діють в рамках постанови Уряду № 590, яка забороняє використовувати кошти на непершочергові потреби.

Серед завдань також забезпечення функціонування критичної інфраструктури громади, виплата заробітних плат та допомог соціально незахищеним верствам населення, підтримка соціальної сфери, оплата комунальних послуг для повноцінного функціонування комунальних закладів громади. З огляду на це, бюджет на наступний рік на 65,2% складається з витрат соціальної спрямованості.

Основним напрямом фінансування є сфера освіти – на неї виділили 1459,9 млн грн (в тому числі освітня субвенція – 473,8 млн грн), це 43,9% від усіх видатків бюджету тергромади. На соціальний захист передбачили 378,9 млн грн (11,4%), охорону здоров’я – 227,5 млн грн (6,9%), культуру і мистецтво – 35,9 млн грн (1%), фізичну культуру та спорт – 65,1 млн грн (2%). 

На житлово-комунальне господарство передбачили 289,5 млн грн (8,7%), інші напрями – 867,3 млн грн (26,1%), з них зокрема реверсна дотація (вилучення до державного бюджету) – 127 млн грн.

Запропонований проєкт бюджету депутати підтримали 30-ма голосами.

«Була проведена професійна робота департаментом фінансів, економіки та інвестицій, здійснювалася співпраця з депутатським корпусом, головами фракцій і з усіма депутатами. З колегами з виконавчого комітету, як мінімум, двічі зустрічалися та обговорювали. Всі питання і пропозиції були враховані, тому сьогодні ми консолідовано з усіма фракціями підтримали це рішення», – зауважив голова депутатської фракції «Батьківщина» Анатолій САГАЧ.

«Ми, мабуть, єдині по країні, хто повністю профінансує забезпечення по добровольчих формуваннях тергромади: одяг, соціальні послуги, компенсація витрат на комунальні послуги. Стосовно розвитку та комунальних видатків, ми розуміємо що на сьогодні казначейство ці видатки не пропускає і в принципі це не на часі», – зазначив голова депутатської фракції «Європейська Солідарність» Вадим АКПЄРОВ.

«Ми збиралися з главами усіх депутатських фракцій, був присутній очільник громади. Усі питання пройшли бюджетну комісію. Вважаю, що цей рік буде достатньо насичений фінансово. Єдине, що дуже багато коштів піде на добровольчі формування, на військових, як і в році, що минає. Також спрямовані кошти на медицину, на освіту. Загалом вважаю, що все буде злагоджено», – сказав голова депутатської фракції «Слуга народу» Артем КОБЗАР.

Також на сьогоднішньому засіданні міської ради при розгляді питання щодо внесення змін до бюджету Сумської міської ТГ на 2022 рік депутати схвалили перерозподіл видатків бюджету, які передбачені в основному на забезпечення функціонування комунальних закладів та критичної інфраструктури громади, на допомогу соціально незахищеним верствам населення, підтримку соціальної сфери тощо. Також спрямовано кошти для сприяння сектору безпеки та оборони громади в сумі 0,5 млн грн та для забезпечення відновлення об’єктів житлового фонду, пошкодженого в наслідок війни (збройної агресії) російської федерації проти України – 5,2 млн грн, на виготовлення перемички дизельного генератора котельні ТЕЦ – 0,9 млн грн, на придбання гусеничного бульдозера – 6,2 млн грн та на придбання системи зв’язку Starlink – 2 млн грн.