002.jpg

Очільник Сумської міської ТГ Олександр ЛИСЕНКО провів нараду за участі керівництва управління охорони здоров’я та підпорядкованих йому комунальних некомерційних підприємств, представників депутатського корпусу міської ради щодо ремонтів у лікувальних закладах місць для укриття.

Олександр Лисенко наголосив на тому, що навіть в умовах війни медичні послуги населенню повинні надаватися безперебійно. Запорукою цього є постійне енергозабезпечення закладів галузі та наявність в них укриттів для персоналу та пацієнтів. Щодо першого, лікарні наразі забезпечені генераторами, які з часом замінять на більш сучасні аналоги, щодо другого – проводяться всі необхідні роботи з залученням коштів громади та НСЗУ.

«Наявність у лікувальних закладах облаштованих укриттів – один із факторів забезпечення там безпеки на їхній території. Наше з вами завдання – до кінця II кварталу завершити всі ремонтні роботи в об’єктах укриття в закладах охорони здоров’я», – зазначив очільник сумської громади.

Начальник управління охорони здоров’я Олена ЧУМАЧЕНКО повідомила, що восени спеціальна комісія оглянула 14 приміщень у дев’яти лікувальних закладах охорони здоров’я з метою оцінки підвальних приміщень та цокольних поверхів щодо можливості їх використання для укриття населення як найпростішого укриття. За результатами перевірки рекомендовано для укриття дев’ять приміщень (у КНП «Центральна міська клінічна лікарня»,КНП «Клінічна лікарня № 4», КНП «Клінічна лікарня № 5», КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона», КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди», КНП «Клінічний пологовий будинок Пресвятої Діви Марії», КНП «Клінічна стоматологічна поліклініка», КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1», КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2»).

Комісія визначила черговість проведення капітальних ремонтів укриттів для приведення їх в належний стан:

  • перша черга: КНП «Центральна міська клінічна лікарня» (вул. Сумської артбригади, 13 (колишня вул. 20 років Перемоги)), КНП «Клінічна лікарня № 5» (вул. Марко Вовчок, 2), КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» (вул. Троїцька, 28);
  • друга черга: КНП «Клінічна лікарня № 4» (вул. Ковпака, 7), КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона» (вул. Марко Вовчок, 2), КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» (вул. Івана Сірка, 3, вул. Хворостянка, 3 (колишня вул. Праці));
  • третя черга: КНП «Клінічна стоматологічна поліклініка» (вул. Паркова, 2/1), КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1» (вул. Іллінська, 48/50), КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2» (вул. Привокзальна, 3А).

Торік коштом бюджету громади виготовили проєктно-кошторисну документацію по КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» на суму 359,9 тис. грн. Коштом НСЗУ у КНП «Клінічний пологовий будинок Пресвятої Діви Марії» зробили поточний ремонт (на суму 440,2 тис. грн), у КНП «Центральна міська клінічна лікарня» – проєктно-кошторисну документацію (на суму 550,7 тис. грн), у КНП «Клінічна лікарня № 5» – проєктно-кошторисну документацію та провели капітальний ремонт (на суму 3,7 млн грн).

Керманич Сумської міської ТГ звернув увагу керівництва КНП на те, що в лютому вноситимуть зміни до бюджету, а тому закликав оперативно готувати свої пропозиції. За кілька днів Олександр Лисенко зустрінеться з Оленою Чумаченко для того, аби обговорити ті, що до того часу надійдуть. Також Олександр Лисенко звернув увагу на необхідність швидшого облаштування укриттів у поліклініках, в яких це можливо, де, на відміну від стаціонарів, за потреби зможе перебувати населення.

Після наради її учасники оглянули укриття, яке облаштували в акушерському корпусі КНП «Клінічний пологовий будинок Пресвятої Діви Марії» за рахунок коштів, які заклад заробив за надані послуги за програмою медичних гарантій. З початку повномасштабного вторгнення тут прийняли 30 пологів і провели оперативне втручання