Надрукувати
Перегляди: 1155

У Сумах відзначили День Соборності, що знаменує проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки 22 січня 1919 року.

Очільник громади Олександр ЛИСЕНКО разом з представниками міської та обласної влади, депутатами міської ради, військовослужбовцями, правоохоронцями та громадськістю поклали квіти до пам’ятного знаку воїнам, загиблим у зоні проведення АТО/ООС та вшанували тих, хто віддав життя за Батьківщину. Також покладання відбулося і на Баранівському кладовищі до могил загиблих воїнів.

«Саме 22 січня на Софійському майдані в Києві урочисто проголосили Акт Злуки УНР і ЗУНР в єдину соборну Українську державу. Це була одна з найбільш знакових сторінок в історії української державності. Тоді нарешті для українців з’явився шанс побудувати соборну самостійну країну. Але, на жаль, він був втрачений через амбіції тогочасних політиків. Це сумна сторінка нашої історії, але вона навчила нас головному: тільки разом ми сильні! І сьогодні це, як ніколи, розуміє кожен українець. Ми показали всьому світові силу та могутність нашої нації та довели, що українці – єдиний народ, для якого соборність – це цінності, що об’єднують наших людей у кожному куточку України», – зазначив Олександр Лисенко.

Потому відбулося урочисте богослужіння та молебні за Україну у Свято-Воскресенському кафедральному соборі. Сумчани, духовенство разом з представниками органів влади помолилися за мир та спокій в Україні.

«Ми вкотре пересвідчилися – коли ми єдині, для нас немає нічого неможливого. І тепер про силу та єдність українців говорить весь світ. Ми єдині, отже, ми непереможні. Дякую всім українцям за силу духу та віру в нашу Перемогу, яка обов’язково настане!» – наголосив депутат міської ради Артем КОБЗАР.

Також сумчани розгорнули синьо-жовтий стяг та рушили до пам’ятника Великому Кобзарю – Тарасу Шевченку. Представники влади разом з громадськістю поклали квіти до пам’ятника та звернулися до присутніх зі словами вдячності – за оборону України, віру в перемогу та наголосили на тому, що українці – незламні та єдині, тому неодмінно подолають ворога!