Надрукувати
Перегляди: 1893

У Сумах завершується перший етап капітальних ремонтів для облаштування у підвальних приміщеннях і цокольних поверхах закладів загальної середньої освіти громади найпростіших укриттів.

Про зроблене та заплановане говорили на нараді за участі директорів шкіл, керівництва громади, депутатів.

Нарада проходила на базі школи, в якій першою розпочали відповідні роботи.

Наразі тут замість колишнього тиру – укриття з двома евакуаційними виходами, вентиляцією, медпунктом, санітарними кімнатами та іншими необхідними допоміжними приміщеннями.

«Так буде в усіх школах, так буде в усіх садочках. У лютому при внесенні змін до бюджету ми плануватимемо на відповідні потреби додаткове фінансування. Впевнений, що депутати нас підтримають», – наголосив очільник Сумської міської ТГ Олександр ЛИСЕНКО.

Голова депутатської фракції «Слуга народу» Артем КОБЗАР повідомив, що вони підтримають виділення необхідних коштів на облаштування укриттів у школах. Такої ж думки, за його словами, й очільники інших фракцій.

«Все робиться відповідно до всіх вимог ДСНС. Адже йдеться не лише про комфорт, а, насамперед, про безпеку», – зауважив заступник очільника громади Станіслав ПОЛЯКОВ.

За результати проведених торік спеціальних обстежень було рекомендовано для використання як найпростішого укриття (за умови виконання необхідних ремонтних робіт) 20 приміщень у 20 закладах загальної середньої освіти.

На підставі цього визначили три етапи проведення необхідних робіт коштом бюджету громади: І – дев’ять шкіл (43,3 млн грн), II – дві (11,5 млн грн), III – чотири (25,7 млн). Наразі завершується перший етап. Навесні розпочнеться другий.

Окрім цього, в одній школі ремонтні роботи здійснено за благодійної допомоги Тайваню, у двох це зроблять у рамках Меморандуму, підписаного з Кімонікс Інтернешнл Інк, в одній навели лад в межах видатків, передбачених кошторисом і за допомоги благодійників, ще по одній – питання вирішується, бо йдеться про пам’ятку архітектури.

Головна мета освітян, зазначала начальник управління освіти і науки Неля ВЕРБИЦЬКА, щоб діти перебували в безпечних умовах та отримували якісні освітні послуги. Посадовець повідомила, що з нового семестру 10 шкіл міста повернуться до офлайн навчання, 18 – працюватимуть у змішаному форматі. Попередньо батьків ознайомлять з умовами, які створені в укриттях, а також спитаються їхньої думки щодо формату навчання. Учням, батьки яких висловляться категорично проти офлайну, вчителі надаватимуть для опрацювання різноманітні навчальні матеріали або вони можуть бути переведені на сімейне навчання.

Принагідно очільник громади повідомив, що для забезпечення якісного навчального процесу для шкіл закуповують партію Starlink. Також Олександр Лисенко взяв до відома прохання директорів шкіл передбачити альтернативні варіанти інформування учасників навчально-виховного процесу про загрози.