Надрукувати
Перегляди: 1640

КУ «Центр учасників бойових дій» відновила надання повного спектра послуг захисникам та захисницям і членам їхніх родин, тим самим вийшовши на звичний режим роботи.

Про сьогодення комунальної установи розповіли під час виїзного брифінгу.

З березня минулого року установа тимчасово призупинила свою діяльність у зв’язку з повномасштабним вторгненням рф. З покращенням безпекової ситуації, Центр почав відновлювати надання послуг. Два тижні тому дійшла черга до медичних. Відтоді невропатолог і фізіотерапевт допомогли 17 сумчанам. А відсьогодні в установі знову проводять бальнеолікування.

Наразі Центр уже активно надає послуги з фізичної реабілітації, соціальної адаптації, екстреного (кризового) втручання, консультування, соціального супроводу осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах, транспортні та інші послуги.

«Сьогодні ми повністю відновили надання медичної, психологічної, юридичної та соціальної допомоги учасникам бойових дій, щоб наші захисники та захисниці, які повертаються з фронту, могли безплатно в сучасних і комфортних умовах відновити своє здоров’я та психологічний стан», — зазначив голова Сумської міської ТГ Олександр ЛИСЕНКО.

В. о. директора КУ «Центр учасників бойових дій» Ніна ГАНЖА розповіла, що в Центрі зареєстровано 2835 осіб, з яких 1700 – члени сімей захисників. З ними працюють лікар-невропатолог, лікар-фізіотерапевт, фізичні реабілітологи, є можливість пройти оздоровчий масаж, бальнеологічне лікування, позайматися у залі лікувальної фізкультури на 18 сучасних тренажерах, окремо облаштована дитяча ігрова кімната.

За словами завідувачки відділення реабілітації учасників бойових дій Юлії КАРПЕНКО, мають попит не тільки лікувальні, але й профілактичні процедури, спрямовані на зміцнення здоров’я та імунітету. Послугами установи наразі активно користуються щодня майже 50 відвідувачів.

«Дуже задоволений роботою Центру, — розповів учасник бойових дій Андрій. — На вигляд він здається невеликим, але спектр послуг тут навіть більший, ніж у багатьох шпиталях. Минулого року я був у Львові — у нашому Центрі більш сучасне обладнання, набагато комфортніше. Окремо відзначу професійність сумських лікарів-реабілітологів».

У 2023 році на реабілітацію учасників бойових дій в бюджеті Сумської міської ТГ передбачили майже 1,4 млн грн.

Очільник громади та керівництво Центру УБД планують подальший розвиток установи, оскільки її діяльність набула особливої актуальності. Наразі підшукують додаткові приміщення та опрацьовують можливість будівництва нових, аби створити в Сумах «реабілітаційне містечко» для комплексного лікування захисників і захисниць.

Центр учасників бойових дій чекає на відвідувачів у будні з 8:00 до 16:00.