Надрукувати
Перегляди: 1932

У Сумах на базі КНП «Центральна міська клінічна лікарня» провели першу в місті та області пересадку серця від місцевого донора.

Директор закладу Валентина ДОМІНАС розповіла, що роботу в напрямку трансплантації їхня лікарня почала два роки тому. Зізнається, що було нелегко, але оскільки йдеться про останній шанс на порятунок життя людини, наполегливо рухалися до мети. Підготували трансплант-координаторів, вивчили досвід колег, які вже працюють у цьому напрямку, підготували відповідну нормативну базу, налагодили співпрацю з ДУ «Інститут серця МОЗ України».

«Ми йшли до цього два роки. Нас помітили в Києві. Координуємо зусилля з керівництвом лікарні та профільного управління для того, щоб далі розвивати цей напрямок і медичну галузь загалом», – наголосив очільник Сумської міської ТГ Олександр ЛИСЕНКО.

Торік у вересні на базі КНП запровадили забір донорських нирок. Відтоді вилучили вісім нирок, які були успішно пересаджені. Черговим етапом стала пересадка серця, яку здійснили на вихідних. Оскільки транспортування органа та підготовка до пересадки вимагала часу, якого не було, команда ДУ «Інститут серця МОЗ України» на чолі з його керівником кардіохірургом світового рівня Борисом ТОДУРОВИМ проводила трансплантацію безпосередньо на базі сумської лікарні.

«Це велика подія, адже в межах Сумської області зроблено вперше. Також, наскільки мені відомо, не було трансплантацій серця в Чернігівській області, в Полтавській, мені здається, що навіть у Харкові. Тобто ми стали першими в цьому регіоні. Будучи периферійною областю, яка розташована за 30 км від ворога і зараз практично щодня обстрілюється, ми змогли зробити таку велику справу. Наша лікарня завжди вирізнялася тим, що ми намагаємося йти в ногу з нововведеннями в медицині та ніколи не зупиняємося на досягнутому», – зазначила Валентина Домінас.

Донором серця стала 44-річна жінка, яка померла від масивного крововиливу в головний мозок. Жінку доправили по «швидкій» у стані коми. Після смерті хворої її сестра дала згоду на донорство.

Реципієнт – 58-річна жінка з серцевою недостатністю. Після стабілізації стану її забрали до Інституту серця.

Від сумського донора взяли також дві нирки. Вже у Києві їх пересадили двом реципієнтам, тим самим врятувавши завдяки одному донору три життя.