0012.jpg

У КНП «Сумська міська клінічна лікарня № 5» встановили кисневу станцію та додатковий генератор, що забезпечить безперебійне постачання кисню важким хворим, незалежно від ситуації з енергопостачанням.

Питання наявності кисневих станцій постало гостро у пік епідемії коронавірусу, коли обладнання підприємства, яке виробляло рідкий кисень майже на всю область, вийшло з ладу і потребувало ремонту.

«Ми домовлялися з іншим містами в Україні — Черкасами, Запоріжжям, Харковом, щоб вони нам забезпечили додаткове надходження кисню на період ремонту обладнання, — розповів очільник Сумської тергромади Олександр ЛИСЕНКО. — А потім, зважаючи на нагальну потребу, спільно з облдержадміністрацією ми вирішили започаткувати проєкт будівництва кисневих станцій на території лікарень області. Звернулися до держави з пропозицією спрямувати кошти на закупівлю спеціальних кисневих станцій. Наша пропозиція була підтримана».

Робота над проєктом зі встановлення кисневої станції у 5-й лікарні почалася в серпні 2022 року, а вже 24 січня цього року були виконані пусконаладжувальні роботи та введена в експлуатацію станція IDEAL IM-GO 300 SE.

На реалізацію проєкту спрямували 4307,7 тис. грн: 2541,9 тис. грн — кошти місцевого бюджету, 1765,8 тис. грн – кошти НСЗУ.

Крім того, перед закупівлею кисневої станції біля медзакладу було встановлено три кріоциліндри великих об’ємів і два кріоциліндри невеликих об’ємів. Лікарня також була облаштована додатковим генератором для безперебійного забезпечення закладу електроенергією.

«Киснева станція вже успішно функціонує. Вона призначена для безперебійного видобування заданого обсягу кисню 30 м3/годину (500 л/хв) з навколишнього повітря та безперебійного подавання під необхідним тиском до централізованої кисневої мережі закладу, — зазначив директор КНП «Клінічна лікарня №5» В'ячеслав ПЕТРЕНКО. — Тепер проблем із киснепостачанням у лікарні немає».

Загалом, із Держбюджету для Сумської області було закуплено 11 кисневих станцій, з яких три — для лікарень, підпорядкованих Сумській міській ТГ. Наразі власні системи генерації кисню з повітря вже використовують КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» та КНП «Сумська міська клінічна лікарня № 5». На черзі — КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона», там уже завершуються роботи зі встановлення кисневої станції.

Крім того, цього року такі ж станції з’являться у КНП «Медичний клінічний центр інфекційних хвороб та дерматології імені З. Й. Красовицького» і КНП «Сумський обласний клінічний протитуберкульозний диспансер».