0012.jpg

Ввечері 7 березня 2022 року ворожий літак скинув на приватний сектор вул. Роменська та вул. Спартака (нині вул. Червоної калини) авіабомбу – в одну мить обірвалося життя 15 сумчан: чотирьох дітей і 11 дорослих.

Серед невинно загиблих – велика родина Прийменків: троє хлопчиків (15-річний Артем, 10-річний Єгор і 5-річний Кирило), їхні батьки та бабуся. Наступного дня сім’я збиралася виїжджати з міста через «гуманітарний коридор» і вже спакувала валізи. Вижив лише їхній песик Чак.

Мати господині будинку Алла БОБОК лише в річницю трагедії наважилася прийти на місце загибелі найрідніших. Вони з чоловіком не змогли провести їх в останню путь, бо проживали на той час у Бахмуті. Наприкінці серпня переїхали жити до Сум – міста, яке стало для її доньки рідним після заміжжя.

Загинув тоді й Вадим Івлєв, якому за п’ять днів мало виповнитися вісім років… Разом з мамою…

«Тієї ночі головним для нас було врятувати тих, хто вцілів. Потім взялися допомагати тим чиє житло зазнало пошкоджень і руйнувань. Ми не чекали, поки будуть ухвалені та чи інша програма, а утворили комісію з питань оцінки шкоди, разом із депутатським корпусом виділили кошти на ремонт житла, щоб туди, де це можливо, люди якнайшвидше повернулися, а також передбачили фінансування на винаймання житла тими, чиї оселі потребували значного ремонту», – згадує очільник Сумської міської ТГ Олександр ЛИСЕНКО.

Загалом тоді в Роменському мікрорайоні було пошкоджено три багатоповерхівки та 129 будинків приватного сектору, три з яких – зруйновано повністю. Коштом громади та держави провели поточні ремонти у 99. Торік з бюджету громади на це та відшкодування витрат за самостійне відновлення пошкодженого житла спрямували понад 11,6 млн грн. Цього року планується виконати роботи у 30 будинках приватного сектору. Також опрацьовується можливість надання коштів на придбання житла тими власниками, помешкання яких не підлягають відновленню.

«Ми не залишимо цю проблему до повного її вирішення», – наголошує Олександр Лисенко.

У річницю трагедії, у провулку, який, вшановуючи пам'ять загиблої родини, назвали Прийменківський, з’явилася табличка з новою назвою. Її встановили на паркані одного з вцілілих будинків.