001.jpg

Під головуванням очільника Сумської міської ТГ Олександра ЛИСЕНКА пройшла розширена нарада з питань обороноздатності громади.

Керівництво громади, військових формувань, промислових і комунальних підприємств, силових відомств, ДСНС, ректори закладів вищої освіти, посадові особи місцевого самоврядування та депутати міської ради обговорили питання взаємодії по головних напрямках життєдіяльності сумської громади в умовах воєнного стану.

«Зважаючи на щоденні ворожі обстріли, ми повинні бути готові будь-якої миті дати відсіч ворогу. Для цього підтримуємо постійну співпрацю з керівниками всіх комунальних підприємств і військових формувань. Кожна структура й підрозділ мають чітко знати свою роль у загальній системі обороноздатності нашої громади», — зазначив Олександр Лисенко.

Керівник оборони м. Суми Юрій ПОЛОУС доповів, що штаб оборони активно працює, виконуючи планування та проведення заходів щодо зміцнення обороноздатності громади. У тому числі триває облаштування захисних споруд навколо Сум і проведення навчань з реагування на зовнішні загрози та можливі надзвичайні ситуації. Загальна сума, виділена з бюджету громади у 2023 році на фортифікаційне обладнання та облаштування інженерних споруд, складає 10 млн грн (проти 4,6 млн у 2022-му).

За словами начальника відділення ЦВС ОТУ «Суми» Костянтина УТІКАЛКА, наразі угруповань ворога у зоні відповідальності ОТУ «Суми» немає — ситуація контрольована, але громада готова дати опір будь-яким агресивним проявам рф.

Начальник управління муніципальної безпеки Микола ЗАРУЦЬКИЙ повідомив, що з початком повномасштабного вторгнення були визначені чіткі пріоритети. Це передусім налагодження системної співпраці з Сумською обласною та районною військовими адміністраціями, ЗСУ, Нацгвардією, СБУ, ДСНС, теробороною, іншими органами та структурами для забезпечення обороноздатності громади. Серед завдань – забезпечення штабу оборони Сум приміщеннями, транспортом та обладнанням, проведення навчань і тренувань, як діяти у випадку надзвичайних ситуацій, забезпечення діяльності ДФТГ, покращення матеріально-технічної бази військових частин ЗСУ, підрозділів Нацполіції та Нацгвардії, участь в облаштуванні фортифікаційних споруд навколо Сум та організації евакуаційних заходів, модернізація системи цивільного захисту населення громади, оновлення системи автоматизованого централізованого оповіщення жителів ТГ у разі настання надзвичайних ситуацій, створення мережі Пунктів Незламності на об’єктах комунальної власності. Загальна сума видатків на обороноздатність громади у 2023 році складе 313 млн грн (проти 251 млн грн у 2022-му).

Як проінформував начальник відділу транспорту, зв’язку та телекомунікаційних послуг Сергій ЯКОВЕНКО, на сьогодні вже розроблений чіткий план евакуаційних заходів населення міської ТГ (у разі виникнення такої потреби). Якщо у 2022 році для вивезення жителів громади було залучено 79 автобусів, то наразі передбачено 104.

Активно тривають ремонти споруд цивільного захисту міської тергромади. За інформацією в. о. директора департаменту інфраструктури міста Аліни ЛЕВИЦЬКОЇ, у 2022 році було відремонтовано 18 таких об’єктів на загальну суму 11 млн грн. Цього року ремонтні роботи проведуть ще на чотирьох великих спорудах, на що виділено 10 млн гривень.

Продовжується облаштування найпростіших укриттів у закладах освіти. Начальник управління освіти Неля ВЕРБИЦЬКА повідомила, що у 2022 році відремонтовано сім об’єктів, до 1 квітня завершать роботи ще в трьох, а до початку нового навчального року облаштують у всіх школах, де це можливо. Також до кінця 2023-го здадуть в експлуатацію укриття у 15 дитячих садочках. Загальний кошторис ремонту захисних об’єктів у закладах освіти — 107,8 млн грн.

Такі ж роботи тривають і в медичних установах громади. За інформацією заступника начальника управління охорони здоров’я Степана ПАКА, у 2022 році на це було спрямовано 5,7 млн грн, у 2023 – є потреба ще у 58 млн грн.

Важливим питанням у напрямку зміцнення обороноздатності міста залишається постійна соціальна підтримка ДФТГ. Як повідомила директор департаменту соціального захисту населення Тетяна МАСІК, у 2022 році фінансування добробатів міської ТГ склало 145 млн грн, у 2023 році передбачили 220 млн гривень.

Напередодні, 9 березня, очільник громади взяв участь у зустрічі у форматі дискусійного майданчика під назвою: «Сумщина: Рік спротиву», де розповів про те, як сумська громада долала виклики, пов’язані з повномасштабним вторгненням росії в Україну.

Слайди

Суми|новини Сум|сумські новини|укрнет