003.jpg

Очільник Сумської міської ТГ Олександр ЛИСЕНКО зустрівся з представниками Посольства Франції в Україні для обговорення можливості допомоги громаді.  

На зустрічі були присутні тимчасово повірений у справах Посольства Франції Бенжамен РОРІГ, аташе з правоохоронних питань, полковник Себастьєн ДОРДЕН, заступник очільника громади Віра МОТРЕЧКО, директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН, директор департаменту соціального захисту населення Тетяна МАСІК, завідувач сектору зовнішнього партнерства департаменту фінансів, економіки та інвестицій Наталія РЯБОКОНЬ.

За словами Бенжамена Роріга, візит до Сумської ТГ організували для ознайомлення з життям громади у воєнний час, соціальною складовою регіону, потребами внутрішньо переміщених осіб та головними проблемами в контексті щоденного буття у безпосередній близькості до кордону з рф. Отриману інформацію проаналізує Посольство України у Франції з метою визначення виду допомоги, яка може буде надана сумській громаді.

«Ми завжди радо вітаємо друзів з інших країн, тим паче у такі складні часи для нашої держави. І ми дуже вдячні за допомогу, яку з початку повномасштабного вторгнення надають жителі Франції нашій країні та нашим громадянам. Зараз це дуже важливо, адже це допомога не тільки нам, а всій Європі. Бо тільки разом ми можемо зупинити країну-агресора», — звернувся Олександр Лисенко до представників Посольства.

За словами посадовця, через близькість кордону з рф Суми стали першим обласним центром, який відчув на собі наступ ворога і трагедію війни. У перший місяць було пошкоджено 287 будинків, у тому числі 87 багатоповерхівок, й обстріли та руйнування продовжуються щодня.

«Найбільша зафіксована кількість обстрілів за добу – 168 по області. І у цей непростий період нам потрібно забезпечувати людям нормальне життя. Тим паче зараз повернулося вже майже 75 тисяч жителів громади із 80 тисяч, які виїхали в перший місяць повномасштабної війни», — зазначив Олександр Лисенко.

Очільник зауважив, що наразі в громаді існує проблема з рухомим складом комунального транспорту (передусім автобусів), третина якого була зруйнована після 24 лютого минулого року. Є потреба і в комунальній техніці, велика частина якої була віддана на потреби ЗСУ.

Не менш важливим питанням залишається соціальна підтримка внутрішньо переміщених осіб. Їх наразі в громаді – 24 тисячі, з яких 19 тисяч зареєструвалися з початку повномасштабного вторгнення. Завдяки допомозі партнерів-благодійників із різних країн ці люди отримують харчові продукти, засоби гігієни, але є потреба у створенні соціального гуртожитку для їх проживання.

За словами Бенжамена Роріга, уся французька спільнота не перестає хвилюватися за український народ і продовжує активно сприяти наближенню Перемоги.

«Можемо запевнити, що Президент Франції тримає українську проблематику пріоритетом у своїй діяльності, про це він навіть говорив у своєму новорічному зверненні до громадян Франції. Він має намір надалі підтримувати Україну, скільки це буде потрібно. Свою небайдужість до українців проявляють і пересічні громадяни Франції – про це свідчить велика кількість пропозицій та ініціатив щодо гуманітарної допомоги та придбання генераторів, яка надійшла від французів до Посольства Франції в Україні. Сподіваємося, що Перемога не за горами, і ми робимо для цього все, що можемо», — наголосив Бенжамен Роріг.

Він додав, що одним із напрямків співпраці та конкретної допомоги Україні з боку Франції є проєкт, перший етап якого реалізується у Міжрегіональному центрі швидкого реагування ДСНС України (м. Ромни). Наразі там перебуває команда французьких спеціалістів, яка провела двомісячне навчання для 15 українських водолазів із різних регіонів. Отримані знання українські професіонали передадуть своїм колегам. Друга частина проєкту пройде влітку в Марселі. Такі навчання були започатковані у відповідь на актуальну потребу щодо масового розмінування територій України.

Антоніна Кохан подякувала представникам Посольства за масштабну підтримку українців і окремо відзначила допомогу громаді у вигляді генератора, яка надійшла зі Страсбурга (Франція) за ініціативи уродженки Сумщини, нині координатора національної мережі ІСС-UA (Інтеркультурні міста) Ксенії РУБІКОНДО – вона активно допомагає землякам з початку повномасштабного вторгнення.

Учасники зустрічі домовилися про тісну співпрацю заради спільної для всіх Перемоги.

Суми|новини Сум|сумські новини|укрнет