005.jpg

На базі КНП «Клінічна лікарня № 4» відкрили сучасний рентгенологічний кабінет з новітнім обладнанням.

Нова діагностична рентгенівська система CALYPSO F обійшлася бюджету громади у майже 4,9 млн грн. Капітальний ремонт приміщень рентгенкабінету і технічне переоснащення системи внутрішньої вентиляції зробили за кошти, які лікарня отримала від договорів з НСЗУ: це 1,3 млн грн і 245 тис. грн відповідно.

«Цей апарат — один із найкращих у Сумській області, повністю цифровий, що забезпечує швидкість дослідження, знижену дозу опромінення пацієнта і високу якість встановлення діагнозу. Враховуючи наявність двох детекторів, він має змогу проводити обстеження як мобільних, так і маломобільних пацієнтів у положенні стоячи або лежачи, — розповів завідувач відділення променевої діагностики лікарні Олександр КРАПИВНИЙ. — Основні напрямки застосування обладнання: екстрена медицина, загальні обстеження, дослідження грудної клітини, діагностика кісток і суглобів».

Цифровий рентгендіагностичний комплекс розрахований на два робочих місця. У ньому наявна додаткова робоча станція лікаря-рентгенолога зі спеціалізованим програмним забезпеченням для отримання, збереження та обробки цифрових рентгенівських зображень. Також до комплекту входить медичний цифровий термопринтер сухого друку.

За словами директора КНП «Клінічна лікарня № 4» Дмитра КРАВЦОВА, безплатно обстежитися в рентгенкабінеті можуть стаціонарні хворі закладу та всі жителі громади, які мають направлення від сімейного лікаря. Кабінет працює щодня з 8:00 до 14:00.

Як зауважив очільник Сумської МТГ Олександр ЛИСЕНКО, завдяки появі нового обладнання пацієнтам лікарні тепер не потрібно їздити до інших медичних закладів для проведення рентгенівських досліджень.

«Це дуже важливе придбання, адже раніше пацієнти направлялися до поліклінічних відділень на рентгендослідження, заклад займався підвезенням людей – а це і втрата часу, і залучення медпрацівників. Зараз нікуди їхати не треба – дослідження можна зробити на території установи. Хочу наголосити, що наразі всі лікарні Сум забезпечені сучасними рентгенологічними апаратами», — зазначив очільник громади.

За словами начальника управління охорони здоров'я Олени ЧУМАЧЕНКО, влада громади щороку приділяє велику увагу розвитку матеріально-технічної бази лікувальних закладів, аби забезпечити пацієнтів якісною діагностикою та лікуванням. Цей рік не є винятком: на черзі – закупівля апаратів УЗД, кардіологічного, лабораторного та іншого обладнання.