006.jpg

У Сумах відбулися заходи з нагоди Дня Європи, який Україна вперше відзначає разом із європейською спільнотою сьогодні – 9 травня.

У сквері ім. Тараса Шевченка зібралися представники влади громади та області, депутати міської ради, громадськість. Серед присутніх переважала молодь. Зважаючи на неспокійну воєнну ситуацію, захід широко не анонсували та зробили офіційну частину нетривалою. Розпочали його Державним гімном України та гімном Європи. Потому до присутніх звернулися керівники Сумської міської ТГ та області. Після чого присутні поклали квіти до пам’ятника Кобзарю.

Очільник сумської громади Олександр ЛИСЕНКО у своєму виступі наголосив на непохитності європейського вибору України, який нині вона відстоює зі зброєю в руках.

«Ми знаємо та відчуваємо, що ми – європейці. Тож, День Європи – наше свято, і ми на 100% підтримуємо рішення Президента відзначати його 9 травня. Європейський Союз – спільнота, яка грунтується на цінностях свободи та демократії. Саме їх наразі відстоюють наші воїни на фронті. Наша мета незмінна – вступ до Європейського Союзу, встановлення та захист європейських цінностей. Україна – це Європа, і так буде завжди! До Перемоги!» – наголосив Олександр Лисенко.

Голова депутатської фракції «Слуга народу» Артем КОБЗАР висловив вдячність країнам ЄС за підтримку та допомогу в умовах повномасштабної збройної агресії рф.

Нагадаємо, 8 травня Президент України Володимир ЗЕЛЕНСЬКИЙ підписав указ, згідно з яким День Європи в Україні відтепер відзначатимуть щорічно 9 травня, разом із державами Євросоюзу. Цю дату обрали тому, що 9 травня 1950 року міністр закордонних справ Франції Робер Шуман запропонував створити нову форму організації держав у Європі у вигляді «наднаціональної спільноти».