Надрукувати
Перегляди: 802

Очільник Сумської міської ТГ Олександр ЛИСЕНКО під час щопонеділкової апаратної наради вкотре доручив керівникам структурних підрозділів, які відповідають за облаштування укриттів, активніше проводити відповідні роботи.

Посадовець підкреслив, що цього вимагає безпекова ситуація як в Україні загалом, так і в громаді зокрема.

«Не припиняйте цю роботу. У нас ще буде час для того, щоб відремонтувати дороги чи тротуари, а укриття треба робити негайно. Безпека сумчан – насамперед!» – наголосив очільник громади.

Також очільник громади звернув увагу на обов’язкове забезпечення безперешкодного доступу сумчан до укриттів під час повітряної тривоги. Принагідно доручив начальнику управління муніципальної безпеки Миколі ЗАРУЦЬКОМУ перевірити, чи дотримуються цієї вимоги на об’єктах усіх форм власності.

«Усі споруди, які експлуатуються, під час повітряної тривоги мають бути відкриті! Для чого ми їх тоді ремонтуємо? Невже для того, щоб вони просто мали гарний вигляд, і будемо берегти ремонти? Якщо так буде, я розцінюватиму це не просто, як порушення дисципліни, а як порушення закону», – підкреслив Олександр Лисенко.

У Сумській міській ТГ з минулого року ведеться ремонт укриттів у закладах освіти та медицини, а також приведення до належного стану споруд цивільного захисту населення.

У 2022 році в галузі освіти розробили проєктно-кошторисну документацію (ПКД) та провели ремонтні роботи у 10 закладах загальної середньої освіти. Також розробили ПКД для 17 закладів дошкільної та восьми загальної середньої освіти. На виконання відповідних робіт спрямували 12,5 млн грн залишку коштів субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, 0,2 млн грн залишку коштів освітньої субвенції, майже 13,8 млн коштів бюджету Сумської міської територіальної громади, а також 35 тис. доларів, отриманих від міжнародної організації AVSI, та 250 тис. доларів від тайванського народу.

Тим часом у закладах охорони здоров’я торік коштом громади виготовили ПКД на суму 359,9 тис. грн по КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди». Також цьому закладу виділили ще 375 тис. грн на виготовлення ПКД підвального приміщення (укриття). За кошти НСЗУ виконали низку робіт у підвальних приміщеннях та цокольних поверхах закладів охорони здоров’я з метою використання як найпростішого укриття у КНП «Клінічний перинатальний центр Пресвятої Діви Марії» (поточний ремонт на суму 1981,9 тис. грн); КНП «Центральна міська клінічна лікарня» (ПКД на суму 550,7 тис. грн); КНП «Клінічна лікарня № 5» (ПКД і проведено капітальний ремонт на суму 3,7 млн грн).

Щодо споруд цивільного захисту населення, минулого року виконували роботи на 18 об’єктах. На це з резервного фонду бюджету громади виділили 13,9 млн грн.

У цьому році в медзакладах Сумської міської ТГ коштом НСЗУ зробили поточний ремонт у підвальному приміщенні акушерського корпусу КНП «Клінічний перинатальний центр Пресвятої Діви Марії», коштом бюджету громади ведуться ремонтні роботи у сховищах стаціонару КНП «Клінічна лікарня № 4» і підвальному приміщенні хірургічного корпусу № 1 КНП «Клінічна лікарня № 5». Також планується проведення робіт по решті закладів.

Коштом громади наразі проводяться ремонтні роботи у шести закладах дошкільної та двох загальної середньої освіти, для чого передбачено 35,1 млн грн з бюджету громади. Після проведення публічних закупівель проводитимуться ремонтні роботи у чотирьох закладах загальної середньої освіти, на що буде спрямовано 25,4 млн грн з бюджету Сумської міської територіальної громади. У планах – ще дві школи та 11 дитсадків.

На ремонт споруд цивільного захисту громади в нинішньому році передбачили 44,5 млн грн (капітальний ремонт – 33,4 млн грн; поточний – 11,1 млн грн). Наразі уклали чотири договори на обстеження та виготовлення проєктно-кошторисної документації на капітальний ремонт споруд цивільного захисту на загальну суму 2 млн грн. Також провели обстеження двох захисних споруд з подальшим виготовленням проєктно-кошторисної документації. Окрім цього, уклали вісім договорів на корегування кошторисної документації (в частині ремонту вентиляційної системи) на поточний ремонт споруд цивільного захисту (на загальну суму 3,4 млн грн), два – на виконання робіт по поточному ремонту двох об’єктів. Ще по двох – проведено тендерні закупівлі в системі Prozorro. Триває поточний ремонт однієї споруди цивільного захисту, що був розпочатий торік.