001.jpg

Очільник Сумської міської ТГ Олександр ЛИСЕНКО разом із головою Сумської ОВА Володимиром АРТЮХОМ та профільними посадовцями провели інспектування захисних споруд обласного центру.

Керівники оглянули приміщення укриттів та сховищ на території лікарень, закладів загальної середньої та дошкільної освіти, підприємств і житлового сектору.

«По кожній із цих захисних споруд сьогодні працюють відповідальні за них структури. Поставлена задача, щоб усі укриття Сум були облаштовані згідно з нормами, щоб під час тривог кожен сумчанин мав до них безперешкодний доступ. Хочу також наголосити, щоб містяни не соромилися вимагати від голів ОСББ, керівників установ, власників приміщень відкривати захисні споруди. Це питання безпеки і ваше законне право турбуватися про себе та своїх близьких», — зазначив Олександр Лисенко.

За словами очільника громади, наразі не всі захисні споруди облаштовані відповідно до норм законодавства, адже левова частина укриттів перебуває у державній або приватній власності. Триває процес їхньої передачі до комунальної власності, після чого ці приміщення будуть відремонтовані за рахунок ресурсів сумської громади.

Переважна кількість захисних споруд на території міських лікарень, закладів загальної середньої та дошкільної освіти, підприємств відремонтовані або наразі ремонтуються.

Зокрема, із 40 закладів загальної середньої освіти 20 були рекомендовані профільною комісією до використання, 12 уже відремонтовані, у чотирьох наразі ведуться роботи, ще у чотирьох ремонти планують завершити до вересня 2023-го. Крім того, цього року будуть відремонтовані укриття у 18 закладах дошкільної освіти. Ті дитсадки, що не мають захисних споруд, укладають договори з сусідніми приміщеннями, які дозволено використовувати як укриття. Подібна ситуація – у галузі охорони здоров’я: ремонти заплановані в усіх медичних закладах міста, де ще не облаштовані захисні споруди.

Щодо житлового фонду – усім житлово-комунальним організаціям та ОСББ міста доручено проконтролювати, щоб під час тривоги укриття й підвальні приміщення були відкритими і облаштовані всім необхідним для безпечного перебування в них людей.

Олександр Лисенко також додав, що у планах – будівництво у великих мікрорайонах Сум підземних паркінгів, які за необхідності використовуватимуться як захисні споруди.