003.jpg

Експерти Офісу Ради Європи в Україні відвідали Суми, аби обговорити подальшу співпрацю з громадою та представити проєкт Статуту Сумської міської ТГ.

Гості, експерт з питань розвитку механізмів громадської участі проєкту офісу Ради Європи в Україні Максим ЛАЦИБА та експерт з питань розвитку механізмів громадської участі проєкту офісу Ради Європи в Україні Максим ЛУКІНЮК, насамперед зазначили, що співпрацювати з Сумами, у гарному сенсі цього слова, – складно, адже в громаді успішно впроваджено базові інструменти громадської участі (петиції, партиципаторний бюджет, шкільний партиципаторний бюджет) і досвід сумчан слугує зразком для інших. Також відзначили наявність Стратегії та роботу над Статутом Сумської міської ТГ. Принагідно експерти розповіли про законопроєкти, які готуються до ухвалення Верховною Радою і стосуються місцевого самоврядування, організації та діяльності органів самоорганізації населення, публічних консультацій.

«Вдячні за те, що у вас розвиваються інструменти громадської участі. У вас багато чого напрацьовано. Є досвід, є живі практики. Ми занотовуємо, що візьмемо у вас і повеземо в інші міста», – зазначив Максим Лациба.

Очільник Сумської міської ТГ Олександр ЛИСЕНКО подякував експертам та команді Офісу Ради Європи в Україні за підтримку та можливість вдосконалювати наявні інструменти участі сумчан та впроваджувати нові. Він зауважив, що у зв’язку з повномасштабним вторгненням рф громада поки що не має можливості застосовувати всі випрацювані інструменти демократичного врядування, але цей процес лише призупинили і за можливості його буде поновлено. 

«Дякуємо вам за допомогу та співпрацю. Ми завжди раді працювати за проєктами Ради Європи. Це актуально та потрібно. Війна не назавжди. Після її закінчення необхідно буде ще активніше розвивати напрямок демократичного врядування та громадської участі», – зазначив Олександр Лисенко.

Цього року сумську громаду обрали як одну з пілотних для участі у Проєкті Ради Європи «Зміцнення стійкості демократичних процесів через громадську участь в умовах війни та післявоєнний період», який впроваджується в межах Плану дій «Стійкість, відновлення та реконструкція» Комітету міністрів Ради Європи. Протягом двох років, на які розрахований проєкт, відбудеться низка активностей за напрямками для сумської громади, зокрема сприяння в розробці Статуту територіальної громади. І вже під час свого візиту на засіданні оновленого складу спеціальної робочої групи гості-експерти провели презентацію проєкту Статуту Сумської міської територіальної громади, складеного на основі попередньої редакції документа та своїх пропозицій, де, зокрема врахований аспект новацій законодавства у питанні громадської участі.

Під час обговорення проєкту Статуту, зважаючи на події останнього року, пов'язані з військовою агресією рф, члени робочої групи вийшли з ініціативою взяти до уваги безпекову складову та прикордонне розташування громади, потреби воїнів-захисників сумської громади, зокрема надання пільг учасникам бойових дій, сучасної медичної допомоги та реабілітацію. 

За підсумками обговорення, учасники робочої групи домовилися сформувати до 16 червня остаточні пропозиції до Статуту. Надалі, згідно з дорученням очільника громади Олександра Лисенка, планується проведення громадського обговорення документа та винесення його на розгляд міської ради, аби зустріти День міста вже зі Статутом громади.