Надрукувати
Перегляди: 721

Представники штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, спричиненої атакою ворожих безпілотників, зустрілися з жителями будинків, які зазнали уражень.

Працівники структурних підрозділів міської ради, залучені до надання допомоги постраждалим, та районного управління ГУ ДСНС України доповіли про ситуацію і подальші дії, а також відповіли на запитання людей.

Очільник Сумської міської ТГ Олександр ЛИСЕНКО запевнив, що люди отримають усю необхідну допомогу.

«Для нас важлива доля кожного постраждалого. До кожного застосуємо індивідуальний підхід. З кожним окремо визначатимемо його потреби, аби максимально надати всю необхідну допомогу. Також залучаємо до надання допомоги благодійні організації», – зазначив він.

Керівник штабу, заступник очільника Сумської громади Станіслав ПОЛЯКОВ повідомив, що для уникнення випадків мародерства біля будинку постійно чергують представники поліції.

Наразі у пошкодженій багатоповерхівці триває демонтаж аварійних конструкцій. Начальник Сумського районного управління ГУ ДСНС України у Сумській області Ярослав КРАВЧЕНКО зауважив, що рятувальники працюють над тим, аби оперативно виконати аварійно-відновлювальні та інші невідкладні роботи, але це потребує часу. Коли їх завершать, мешканці зможуть потрапити до помешкань та забрати необхідні речі. За тих, хто проживав у 3-му під’їзді, з огляду на його стан, це робитимуть рятувальники за допомогою спеціальної техніки. За попередніми висновками експерта, цей під’їзд відновленню не підлягає, інші – 1-й і 2-й – можна буде відремонтувати. Втім, остаточно доля пошкодженого будинку стане відома  після ґрунтовних досліджень, проведення яких громада замовлятиме у спеціалізованих установах, таких як Національний науковий центр «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М. С. Бокаріуса». У залежності від цього визначатимуть пошкоджене чи зруйноване житло. Перше коштом громади приводитимуть до ладу (замінюватимуть пошкоджені покрівлю, вікна, двері тощо), за друге власники зможуть отримати від держави компенсацію за знищені об’єкти нерухомого майна.

Тих, хто не має, де проживати, наразі розмістили в гуртожитку. Також, за інформацією департаменту соціального захисту населення, є випадок, коли сумчанка запропонувала для розміщення вільні помешкання. Надалі ті, чиє житло буде визнане непридатним для проживання, зможуть оформити державну допомогу на проживання як ВПО, решта – скористатися механізмом отримання з бюджету громади компенсації на винаймання житла.

Начальник правового управління Олег ЧАЙЧЕНКО порадив постраждалим визначити ініціативну групу, яка, для їхньої зручності, безпосередньо комунікуватиме зі штабом та іншими структурами.

Присутні на зустрічі представники благодійних організацій розповіли про види допомоги, які вони пропонують постраждалим.

У школі № 2 із 8:00 до 22:00 продовжує працювати штаб із ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. Зв’язатися з ним можна за телефоном: (066)5437677. Також постраждалі можуть звертатися до відділу «Служба 15-80».