Надрукувати
Перегляди: 1332

У Сумах триває ліквідація наслідків надзвичайної ситуації, спричиненої атакою «шахедів» у понеділок, 3 липня.

Сьогодні на місці події працювала комісія з розгляду питань щодо надання компенсації за знищені та пошкоджені об'єкти нерухомого майна, яка проводила обстеження житла та складала акти щодо його стану (зруйноване чи пошкоджене), що дасть змогу постраждалим претендувати на відповідну компенсацію.

«У перший же день ми оперативно провели евакуацію жителів будинку, надали житло тим, хто потребував, всю необхідну інформацію та допомогу. Працюємо в цьому напрямку щодня. Розглядаємо питання надання з бюджету громади матеріальної допомоги, зокрема тим родинам, де є загиблі, – попередньо це по 500 тис. грн, опрацьовуємо з кожною родиною в індивідуальному порядку втрати та пошкодження», – зазначив очільник Сумської міської ТГ Олександр ЛИСЕНКО.

Директор департаменту інфраструктури міста Олександр ЖУРБА повідомив, що протягом дня працівники АТ «Сумигаз» введуть в експлуатацію прокладену для газопостачання буд. № 81 по вул. Петропавлівська гілку та здійснять запуск блакитного палива. Водо-та електропостачання у 1-му та 2-му під’їздах є, але у 2-му світло поки що не вмикають з міркувань безпеки. Триває експертиза будинку. Поки чекатимуть отримання результатів, над 2-м під’їздом зроблять тимчасове накриття, щоб не було залиття під час дощів, і готуватимуться до ремонтних робіт. На час відсутності комунальних послуг, за зверненням штабу, споживачам, які не мають лічильників, призупинять нарахування плати.

За інформацією директора департаменту соціального захисту населення Тетяни МАСІК, їхні працівники тримають зв’язок з усіма, хто звернувся. Надається необхідна допомога. У тимчасовому житлі наразі залишаються п’ятеро постраждалих. Готується порядок надання допомоги на проживання, а також опрацьовується питання виділення іншої фінансової допомоги тим, хто постраждав. Планується проведення позачергової сесії міської ради, на якій депутати розглянуть питання виділення коштів на відновлювальні роботи та на надання матеріальної допомоги мешканцям будинків, що були пошкоджені..

Керівник штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації Станіслав ПОЛЯКОВ закликав усіх сумчан, чиє майно зазнало внаслідок ворожої атаки тих чи інших пошкоджень,  звертатися до штабу. Він працює з понеділка по п’ятницю  з 8:00 до 18:00, у суботу та неділю – з 9:00 до 13:00 (школа № 2). Телефон: (066)5437677.

На 9-й день трагедії, у вівторок, 11 липня, о 10:00 у Свято-Воскресенському соборі відправлять панахиду за загиблими.