Надрукувати
Перегляди: 1552

Очільник Сумської МТГ Олександр ЛИСЕНКО зустрівся з легендарним японським волонтером Фумінорі ЦУЧІКО, який у 2022 році переїхав жити до України.

У свої 75 років Фумінорі Цучіко здобув мільйони прихильників через те, що з початком повномасштабної війни годував людей у Харкові. Допомагала йому в організаційних питаннях харків'янка Наталія КРАМА. За допомогою краудфандингу волонтер зібрав близько 7 млн єн і у квітні 2023 року відкрив у Харкові безплатне кафе для дітей і незаможних людей.

З подібною ініціативою Фумінорі Цучіко та Наталія Крама приїхали до Сум: вони мають бажання на постійній основі допомагати мешканцям громади, які потребують підтримки.

Під час зустрічі з Олександром Лисенком волонтери озвучили ідею відкриття у Сумах безплатного кафе для малозабезпечених людей, дітей та людей з інвалідністю.

Очільник Сумської МТГ щиро подякував благодійникам за неоціненну підтримку українців та увагу до сумської громади. Він запевнив, що готовий допомагати з реалізацією цієї ідеї.

Довідково. У січні 2022 року Фумінорі Цучіко відвідав Україну як турист, цікавився місцями, пов'язаними з Другою світовою війною (концтаборами в Польщі, Бабиним Яром у Києві). У лютому–березні 2022-го він побачив у Варшаві багато біженців з України і вирішив допомогти українцям. Працював у Києві волонтером у шпиталях і медзакладах. Почувши про людей, які живуть у харківському метро, Фумінорі у червні 2022 року переїхав до Харкова. Близько півроку він жив у метро, купував їжу та ліки оточуючим, розважав дітей. Згодом поїхав додому в Японію, продав свій будинок і повернувся до України. Через брак коштів Фумінорі звернувся до соцмереж із закликом про підтримку. Кількість його прихильників у Японії поступово зростала. Це допомогло йому масштабувати свою волонтерську діяльність. 21 серпня 2023 року Фумінорі Цучіко нагородили відзнакою Президента «Національна легенда України».