Надрукувати
Перегляди: 892

У Сумах з нагоди Дня міста вшановували військових, які захищають Україну від окупанта, та цивільних, які забезпечують життєдіяльність Сум і допомагають захисникам і захисницям.

Зранку представники влади громади та області разом з іншими сумчанами вклонилися пам’яті загиблих за Україну. Опісля поклали квіти до пам’ятника патріотові Сум Івану Харитоненку.

Потому урочистості продовжились у підземному переході біля фонтана «Садко».

Тут зібрались родини загиблих воїнів, військовослужбовці, представники добробатів, керівники комунальних та приватних підприємств міста, надзвичайники, лікарі, педагоги, депутати – всі ті, хто робить усе можливе, аби сумська громада повноцінно функціонувала у воєнний час.

Серед гостей були також народні депутати України Ігор ВАСИЛЬЄВ, Максим ГУЗЕНКО, Почесні громадяни міста Олександр АНДРОНОВ, Анатолій ВАСИЛЬЄВ, Анатолій ЄПІФАНОВ, Олена ПЕТРОВА, Володимир СТЕЛЬМАХ.

«Ми добре знаємо історію нашого міста, яке зводилось як місто-фортеця. Воно мало оборонний характер, оточене ровами, аби ворог не міг сюди зайти. Але 24 лютого 2022 року не рови захистили Суми, його захистили люди. Козацький характер дав про себе знати, і агресор не мав іншого виходу, як відступити. Потому на нас чекала важка зима, з перебоями зі світлом, щоденними тривогами, які на жаль, тривають і до сьогодні. Але ми вистояли, за що я дякую енергетикам, усім комунальним службам, кожному, хто щоденно наполегливо трудиться на своєму фронті», – сказав, звертаючись до присутніх, очільник Сумської міської ТГ Олександр ЛИСЕНКО.

Керівник громади вручив родинам загиблих воїнів посвідчення «Почесний громадянин м. Суми». Таке почесне звання за особисту мужність, героїзм, незламність духу, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі та незламність духу, бездоганне виконання військового обов’язку міська рада присвоїла чотирьом полеглим захисникам: Анатолію Антонову, Олександру Литвиненку, Юрію Пономарьову, Ігорю Набоку.

Також грамоти міського голови та почесні відзнаки отримали бійці добровольчих формувань громади, медики, енергетики, підприємці, комунальники, надзвичайники, депутати міської ради, які сумлінно виконують свій службовий обов’язок та підтримують захисників і захисниць України.

Командир 211-го окремого спеціального батальйону Володимир ЛАВРИК окремо відзначив керівників депутатських фракцій міської ради Ірину ДЯДЕНКО (фракція «Сила і честь»), Вадима АКПЕРОВА (фракція «Європейська Солідарність»), Анатолія САГАЧА (фракція «ВО «Батьківщина») та Артема КОБЗАРЯ (фракція «Слуга Народу») за допомогу військовим, всебічну підтримку і непохитну позицію у розвитку громади.

До Дня міста у переході розмістили фотовиставку «Сумчани. Захисники. Герої». До експозиції увійшли світлини воїнів, які стали учасниками проєктів управління суспільних комунікацій Сумської міської ради «Сумчани. Творці Перемоги» та незалежного медіа Сумщини «Кордон. Медіа» «Про наших».