007.jpg

У Сумській міській ТГ розпочався процес формування бюджету на 2024 рік, дохідна база якого через урядові новації може суттєво зменшитися.

Так, Уряд довів до громад особливості складання місцевих бюджетів на наступний рік, передбачивши зменшення бази основного джерела наповнення бюджету – податку на доходи фізичних осіб. Пропонується повернутися до нормативу зарахування ПДФО до місцевих бюджетів з 64% до 60%, ПДФО з військовослужбовців 100% зараховуватиметься до Державного бюджету України. Натомість обіцяють не перераховувати реверсну дотацію (вилучення) з місцевого бюджету до Державного бюджету України.

Все це призведе до суттєвого зменшення надходжень до «гаманця громади», натомість видатки на забезпечення обороноздатності громади, заходи з безпеки мешканців залишаться на плечах органів місцевого самоврядування, переконаний очільник громади Олександр ЛИСЕНКО.

«Доходи нашого бюджету за цими показниками – 4% від ПДФО, ПДФО з грошового забезпечення військовослужбовців та додаткова дотація – у 2022 році склали 548,6 млн грн, у 2023 очікуємо 407,3 млн грн. Тобто всього 955,9 млн грн, – говорить він. – Натомість видатки бюджету, а саме: на відшкодування різниці в тарифах, безпеку та оборону, перерахування реверсної дотації, відновлення зруйнованого житлового фонду та ремонт укриттів, у 2022 році були 483,5 млн грн, а цього року (станом на 1 вересня 2023 року) складають 1144,6 млн грн. Тобто всього 1628,1 млн грн. Таким чином, бюджет громади направив фінансовий ресурс на 672,2 млн грн більше ніж отримав».

Навіть неперерахування реверсної дотації – на рівні близько 155 млн грн – «не врятує» бюджет громади.
Треба ж врахувати, що безпекова ситуація може змінюватися, що впливатиме на збільшення видатків, а дохідна частина «гаманця громади», натомість не поповнюватиметься належним чином.

«Прораховуючи такі перспективи, ми звернулися за допомогою до народних депутатів України та наших надійних партнерів – Асоціації міст України, які постійно – на захисті інтересів громад та від нашого імені відстоюють наші інтереси перед Урядом та Верховною Радою. І Асоціація, розуміючи таку загрозу та задля недопущення нівелювання здобутків реформи децентралізації, збереження наявних стабільних джерел наповнення бюджетів муніципалітетів, розробила два законопроєкти. Вони передбачають збереження зарахування 64% ПДФО та ПДФО з грошового забезпечення військовослужбовців до місцевих бюджетів, а також фактичну легалізацію витрат рад на оборону, що дасть нам можливість у правовому руслі допомагати військовим», – зазначає очільник Сумської міської ТГ.

Він нагадав, що нещодавно відбулися загальні збори Сумського регіонального відділення АМУ за участі народних обранців та керівництва Асоціації й обласної влади. Тоді детально обговорили загрозливу ситуацію та потреби взаємодії щодо недопущення такого стану справ.

Детальніше ознайомитися з позицією АМУ можна за цим посиланням.