001.jpg

У Сумах відкрили Центр ветеранського розвитку, в якому демобілізовані військовики та їхні рідні навчатимуться, отримуватимуть необхідну психологічну, соціальну, юридичну та іншу допомогу.

Центр розміщується на базі СумДУ та послуговуватиметься наявною у вишу базою, яка дає змогу забезпечити широкий спектр послуг. Головна мета діяльності Центру – реінтегрувати ветеранів і членів їхніх сімей у суспільне життя. Йдеться про професійну підготовку та перепідготовку, надання необхідної психологічної, соціальної та іншу допомогу. Також на базі Центру ветеранського розвитку готуватимуть помічників ветеранів.

Очільник Сумської міської ТГ Олександр ЛИСЕНКО зазначив, що громада вже має успішний досвід підтримки військовиків та членів їхніх родин. Восьмий рік у Сумах працює КУ «Центр учасників бойових дій», який наразі надає соціальну, юридичну та психологічну допомогу, медичні та реабілітаційні послуги, займається організацією дозвілля підопічних. Поява Центру ветеранського розвитку дозволить розширити діапазон допомоги захисникам і захисницям та їхнім рідним.

«Адаптація та повернення до звичного життя наших захисників і захисниць – важливе завдання, і ми повинні дбати про це вже зараз. Коли військовики повертаються, вони повинні відчувати, що тил до цього готувався. Подібні Центри вже є в інших містах, де вони мати попит, а відтепер є й на Сумщині. Дякую всім причетним за спільну роботу в реалізації проєкту! Дякуємо нашим захисникам і захисницям! Віримо в них та допомагаємо наближати Перемогу!» – сказав посадовець.

Створення Центрів ветеранського розвитку – це проєкт Міністерства у справах ветеранів на виконання Плану пріоритетних дій Уряду на 2023 рік. Діяльність таких осередків є важливою складовою у процесі формування й реалізації державної політики у сфері професійної адаптації, зайнятості, підвищення конкурентоспроможності на ринку праці ветеранів війни, членів їхніх сімей і родин загиблих воїнів.

Заступник міністра у справах ветеранів України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Тетяна КАЛИТА повідомила, що Центр ветеранського розвитку в Сумах – восьмий подібний в Україні. Вона висловила сподівання, що він успішно функціонуватиме та стане прикладом для інших. Урядовець вручила п’яти військовикам подяки міністерства.