007.jpg

У Сумах 16-18 червня проведуть загальноміський захід «Дні сталої енергії у місті Суми».

Про програму заходів та Сумське муніципальне енергетичне агентство, що має незабаром з'явитись у місті, на брифінгу 10 червня розповіли начальник відділу енергозбереження та розрахунків за енергоносії департаменту фінансів, економіки та інвестицій Світлана МАРТИНЕНКО та радник міського голови на громадських засадах Олександр БОЙКО.

Питання енергозбереження та запровадження енергоощадних технологій, зазначила Світлана Мартиненко, наразі одне з найактуальніших. Оскільки в Законі «Про місцеве самоврядування в Україні» жодного пункту чи статті, що визначали б повноваження органів місцевого самоврядування з даного питання відсутні, а воно потребує вирішення, міста, насамперед Центральної та Західної України розпочали самостійних рух у напрямку створення сприятливих умов для сталого енергетичного розвитку своїх населених пунктів. Ті з них, що почали робити це, а також налагоджувати співпрацю з міжнародними та агенціями з цих питань раніше (у 2006-2009 роках) уже мають позитивний результат: термомодернізували школи, садочки, перевели котельні на альтернативні види палива, створюють ефективну система управління та моніторингу споживання енергоресурсів.

Два роки тому Суми також приєднались до проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні». У травні нинішнього року депутати міської ради підтримали рішення про вступ міста до Добровільного об’єднання органів місцевого самоврядування – Асоціація «Енергоефективні міста України». Це сприятиме подальшому просуванню Сум на шляху енергозбереження.

Окрім організаційних дій, зауважила начальник відділу нергозбереження та розрахунків за енергоносії департаменту фінансів, економіки та інвестицій, потрібні й практичні, зокрема на місцевому рівні. Серед таких – проведення Днів сталої енергії, що покликані привернути увагу громадськості до питань енергозбереження, енергоефективності, охорони навколишнього природного середовища, популяризації знань із енергоощадності. Торік такий захід відбувся вперше і був, за словами, посадивиці, результативним. Серед позитиву вона відзначила, зокрема підвищення серед містян інтересу до даних питань.

Дні сталої енергії цього року триватимуть також три дні – 16-18 червня. Заходи різноманітні: конференція, семінар-нарада, велопробіг, збір використаних батарейок і відпрацьованих люмінесцентних та енергозберігаючих ламп, вистава, конкурси для дітей та молоді тощо. У їх проведенні задіяні Центр науково-технічної творчості молоді, бібліотеки, СумДУ, міська галерея. На Дні сталої енергії в Сумах організатори запросили представників інших міст, чекають на Асоціації «Енергоефективні міста України», від проекту USAID, від енергосервісної фірми «Оптіменерго», Громадянської мережі ОПОРА.

«Я думаю, що всі ці заходи сприятимуть подальшій обізнаності наших громадян у питаннях енергоефективності та переваг заходів із енергозбереження», – висловила впевненість Світлана Мартиненко.

Нині в Сумах, повідомив голова Спілки енергетичного сервісу України, експерт ГО «Експертна платформа з енергоефективності», експерт Громадської ради НКРЕКП, радник міського голови на громадських засадах Олександр БОЙКО, триває робота зі створення Сумського муніципального енергетичного агентства. Попередньо впродовж двох місяців сумчани вивчали досвід енергетичних агентств, що вже працюють в низці міст України, втім, жоден із варіантів містян не задовольнив, відтак напрацювали свій.

«Це як механізм розвитку рівня енергетичної ефективності чи підвищення рівня енергетичної ефективності та центр створення системи управління ефективним використанням енергетичних ресурсів, екологічної безпеки, охорони навколишнього природного середовища, та захисту прав споживачів», – зазначив Олександр Бойко.

Підвищення цін на енергоносії та електроенергію, зауважив він, реально призводить до кризи муніципальної енергетики, ставить під загрозу наступний опалювальний сезон. А енергетичне агентство ідеологічно створюється для того, щоб узяти й управління, і координацію, і реалізацію, і наповнення Плану дій сталого енергетичного розвитку в місті, і щоб міська влада, маючи інформацію, маючи оцінку ситуації та аналіз, могла реагувати на проблеми і їх оперативно вирішувати, причому діяти системно й стратегічно.

«Поява агентства, як якоїсь структури, це не головна мета процесу. Основне – зробити в місті Суми нормальну, прозору і діючу систему управління ефективним використанням енергетичних ресурсів, пов'язаною на 100% з енергоефективністю, екологічною безпекою, з ними ж пов'язані всі питання інвестицій і захисту прав споживачів. Ми функціонально маємо зробити так, щоб місто Суми працювало стало», – наголосив експерт.

За його словами, питання створення муніципального енергетичного агентства найближчим часом винесуть на розгляд депутатів міської ради. Дві постійні депутатські комісії дане питання вже опрацювали.

Програма