001.jpg

У Сумах відбулись заходи з відзначення 38-х роковин Чорнобильської катастрофи.

Зранку біля пам’ятного знаку «Жертвам Чорнобиля» зібрались ті, хто приборкував страшну стихію, та ті, хто і до нині вклоняється їх подвигу.

Віддати шану ліквідаторам Чорнобильської катастрофи прийшли представники влади громади, військової адміністрації, силових структур, громадськість, зокрема молодь. Духовенство відслужило заупокійну літургію за тими, чиє життя забрала найбільша в історії людства екологічна катастрофа. Також всі присутні хвилиною мовчання вшанували самовідданість Героїв-ліквідаторів.

Потому в. о. міського голови Артем КОБЗАР, заступники міського голови Римма БИКОВА та Станіслав ПОЛЯКОВ особисто зустрілись з учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Найперше Артем Кобзар подякував їм за те, що 38 років тому вони не побоялись глянути у вічі лиху, яке стрімко ширилось країною.

«Всі ви, люди різного віку, різних професій, самовіддано й мужньо виконували свою роботу. Ніхто з вас у ті дні не думав про смертельну небезпеку радіації. Ніхто не відмовлявся. Низький вам за це уклін», – сказав Артем Кобзар.

Він вручив грамотами міського голови за вагомий особистий внесок у ліквідацію наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, виявлені при цьому мужність і високий професіоналізм. Вони й нині, не зважаючи на вік та стан здоров’я, мають активну громадянську позицію, допомагають нашим захисникам, зокрема, виготовляють унікальні ноші для транспортування поранених, опікуються соціальними питаннями.

Далі представники влади зосередились на тих питаннях, які наразі найбільш актуальні для ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС. Серед іншого, Станіслав Поляков повідомив, що в поточному році на це в бюджеті громади передбачено 2,2 млн грн. Основна частина цієї суми піде на виплату одноразової матеріальної допомоги. Також коштом місцевого бюджету фінансується державна пільга з безоплатного проїзду громадян категорій 1 та 2 один раз на рік до будь-якого населеного пункту України.

Підсумовуючи, представники влади запевнили, що увага до проблем ліквідаторів не послаблюватиметься та уся можлива підтримка буде надана.