001.jpg

28 червня на стадіоні Ювілейний відбувся гала-концерт XV Всеукраїнського фестивалю духової музики «Сурми України». На святкове дійство завітали більше 10 тисяч сумчан та гостей міста.


Відкривав грандіозний концерт оркестр Державного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус» імені І. Г. Харитоненка. До нього входять не лише вихованці ліцею, які мають хист до музики, а й професійні музиканти. На восьмому році свого існування оркестр ліцею вперше виступив на фестивалі «Сурми України». Своє вміння продемонструвала і нещодавно створена на базі ліцею чота барабанщиків.

Яскравим та колоритним видався виступ оркестру Улудаг Ментер Такімі з турецького міста Бурса. Його вітали Німеччина, Боснія, Греція, Південна Корея, Італія, Франція та інші країни світу, але найкращими майданчиками для своїх виступів гості з Туреччини вважають вулиці та площі міста Суми, адже вони вже втретє дарували сумчанам своє мистецтво. Їх виступ в національних традиціях знайшов активну підтримку публіки, але найбільше гостям сподобалося виконання української народної пісні «Маруся раз, два, три калина» з турецьким акцентом.

Вперше на фестивалі виступив і оркестр Харківського авіаційного університету, який було створено у 2016 році. Вже за рік свого існування він став гордістю свого навчального закладу, невід’ємною частиною міських, районних та обласних конкурсів художньої самодіяльності. І цього дня успішно дебютував на фестивалі у Сумах. Молодий, енергійний колектив буквально запалив публіку виконанням відомих композицій Michael Jackson, оркестровим селфі прямо на сцені в сонцезахисних окулярах.

Загалом своїми виступами радували сумчан 13 колективів з Києва, Чернігова, Харкова, Кременчука, Мирополя (Житомирська область), Сум, Одеси.

Останнім, але найяскравішим видався виступ військового оркестру 8-го Чернігівського навчального центру Державної спеціальної служби транспорту. Неординарні постановки та запальні композиції Gangnam Style, всесвітньовідомих Nirvana, Justin Timberlake не залишили байдужими жодного гостя музичного свята. Люди аплодували їм стоячи.

На завершення всі присутні згадали бійців, які захищають кордони держави на Сході України.

На запитання міського голови Олександра ЛИСЕНКА, який мав слово під час закриття фестивалю, чи будуть Суми і надалі проводити цей фестиваль – з трибун посипався шквал аплодисментів.

Нагадаємо, організатором свята став відділ культури та туризму Сумської міської ради. Головний диригент фестивалю – генерал-майор, професор народний артист України – Володимир ДЕРКАЧ.