002.jpg

У Сумах відбувся регіональний Форум місцевого самоврядування «Досвід реформ».

На Форумі були присутні народні депутати України представники Міністерств, міської та обласної влади, громадські діячі, науковці, експерти у сфері розвитку територій, а також представники органів місцевого самоврядування з Харківської, Чернігівської, Полтавської та Дніпропетровської областей.

За словами міського голови Олександра ЛИСЕНКА, перспективним напрямком становлення і розвитку потужного інституту місцевого самоврядування є курс на об’єднання територіальних громад. Керманич Сум зазначив, що саме завдяки передачі додаткових важелів впливу та фінансових ресурсів від центральних органів влади до муніципалітетів, місцеві громади отримали реальний шанс бути справжніми господарями на своїх територіях.

Разом з тим очільник міста констатував, що на різних етапах реформи і безпосередньо процесу децентралізації виникають питання, які потребують доопрацювання та вдосконалення.

«Децентралізація влади – це досить новий процес, який триває у всьому світі та передбачає не просто передачу влади, а регламентує те, що влада перестає бути монополією. Процес децентралізації включає 3 основоположних елементи: передачу повноважень, ресурсів та відповідальності. Розширення повноважень повинно обов’язково тягнути за собою збільшення міри відповідальності, і саме цей пункт обов’язково має бути виконано», – наголосив експерт з питань місцевого самоврядування та адміністративної реформи Юрій ГАНУЩАК.

Директор департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Сергій ШАРШОВ зауважив, що завдяки фінансовій децентралізації місцеві бюджети поповнилися додатковими надходженнями. «За підсумками 2015 року місцеві бюджети зросли на 42 %. Якщо говорити, про перший квартал кварталу 2016 року, то цей ріст досягає 52 %»,– резюмував Сергій Шаршов.

Організатори та учасники зустрічі сподіваються, що захід стане традиційним, адже він є дискусійним майданчиком для обміну досвідом, обговорення існуючих проблем та пошуку шляхів їх вирішення.