0012.jpg

У Сумах відзначають 28-му річницю ухвалення Конституції України.

Зранку представники влади Сумської МТГ та Сумської МВА, правоохоронних органів, військовики та громадськість вшанували пам’ять сумчан-захисників України, котрі поховані на Алеях Слави кладовищ міста.

Потому біля найбільшого флагштока Сум пам’ять полеглих воїнів ушанували хвилиною мовчання та урочисто підняли найбільший на Сумщині Державний прапор.

«З прийняттям Конституції Україна підтвердила своє прагнення до омріяної протягом кількох століть власної державної незалежності. За понад чверть століття виросло ціле покоління українців, які усвідомили ціну цих прав і свобод. Саме для захисту своїх цінностей, своєї свободи наші громадяни взяли до рук зброю та стали до оборони держави спочатку в лютому 2014 року, коли росія анексувала Крим і захопила частину Донбасу, а потім і 24 лютого 2022 року, коли розпочалось повномасштабне російське вторгнення. Російська військова агресія, тимчасова окупація українських територій поставили під загрозу усі громадянські права, гарантовані Конституцією. Але нам, як ніколи, зараз потрібна єдність, послідовність і справедливість Основного Закону. Конституція сильна тоді, коли її дотримуються, поважають і захищають усі громадяни», – зазначив в. о. міського голови з виконавчої роботи Станіслав ПОЛЯКОВ,

Також цього дня в Конгрес-центрі СумДУ відбулось нагородження захисників України з різних військових формувань.

Зокрема, Станіслав Поляков нагородив вісьмох захисників за сумлінне виконання військового обов’язку, проявлені особисту мужність і героїзм, вірність військовій присязі, відданість військовій справі під час захисту територіальної цілісності України та з нагоди Дня Конституції України. Посадовець вручив Почесну відзнаку Сумської міської ради «За заслуги перед містом» III ступеня Миколі ВЕЛИТЧЕНКУ, Юрію УНІЧУ, Артуру ЧОРНОМУ, Юрію ЖУКОВЦЮ, Юрію ГВОЗДЕЦЬКОМУ, Ярославу МИРОНЕНКУ, Вадиму БОВІ та Роману ЯГОДЗИНСЬКОМУ.

Ще низка військовиків отримали державні нагороди та відзнаки місцевого рівня.

З огляду на безпекову ситуацію, масових заходів з нагоди Дня Конституції сьогодні в Сумах не проводитимуть. Єдине, в другій половині дня в середмісті працюватиме кілька тематичних локацій.