007.jpg

У Сумах відбулись урочисті заходи з нагоди Дня Української Державності.

Участь у них разом із жителями громади взяли в. о. міського голови Артем КОБЗАР, перший заступник міського голови Артем КУЗНЕЦОВ, заступник міського голови Римма БИКОВА.

Сумчани поклали квіти до пам’ятника українському поету Тарасові Шевченку.

Потому біля щогли з Державним прапором України хвилиною мовчання вшанували всіх, хто за понад тисячолітню історію України боровся за українську державність і поклав за неї своє життя, а також подякували тим, хто сьогодні продовжує боротьбу за право жити у своїй державі. Також присутні всі разом виконали Державний Гімн України.

У рамках урочистих заходів з нагоди Дня Української державності в.о. міського голови Артем Кобзар виконав почесну місію нагородження сімох сумчан.

«Українській Державності – понад 1000 років, і ми маємо багато прикладів у нашій давній історії – як наші предки відважно захищали землі нашої України. А сьогодні завдячуємо нашим захисникам та захисницям України, які на різних фронтах відбивають російську навалу. Понад 10 років героїчна українська армія стримує агресора – російську федерацію, захищає суверенітет і незалежність України. У лавах захисників України пліч-о-пліч самовіддано захищають свою державу мільйони українців. Серед них – кадрові військові і ще вчора - цивільні громадяни. Ця війна проявила що ми – українці, незламна нація Героїв», – сказав Артем Кобзар.

Почесну відзнаку Сумської міської ради «За заслуги перед містом» III ступеня отримали військові медики Володимир СЕРДЮК та Едуард АЛІЛОВ.

Подяки міського голови вручили поліціянту Іванові КУНДІУСУ, лікарю Андрієві ТВЕРЕЗОВСЬКОМУ, рятувальнику Ярославові КРАВЧЕНКУ, бійцю ДФТГ Григорію ПАЧЕМІ.

Грамотою міського голови відзначили військовика Радислава КРАВЦЯ.

Нагадаємо, День Української Державності встановлений Указом Президента України від 24 серпня 2021 року, з метою утвердження понад тисячолітніх традицій українського державотворення.

Вперше цей день відзначили у 2022-му. Спершу обрали дату 28 липня– день пам'яті київського князя Володимира Великого та День Хрещення Русі-України, але у зв'язку з переходом Православної церкви України на новоюліанський календар, дата змістилася на 13 днів раніше. Тому датою свята Української Державності віднині встановлено 15 липня.