004.jpg

16 липня виповнюється 26-а річниця прийняття Декларації про державний суверенітет України. Саме в цей день у 1990 році тодішній склад Верховної Ради прийняв надважливий правовий і політичний акт.

Цей документ став законодавчим фундаментом Акту проголошення незалежності України, який увібрав у себе століття сподівань, національного і державотворчого поступу українського народу.

Основні положення Декларації, що мала значну історичну вагу, передбачали верховенство, самостійність, повноту й неподільність влади в межах території України. Крім того, Україна проголошувалася незалежною державою в зовнішніх відносинах.

Українська нація нарешті отримала шанс на самовизначення. Декларація повинна була забезпечувати національно-культурне відродження українського народу і задовольняти національно-культурні, духовні й мовні потреби українців.

Територія України проголошувалася недоторканною. Уперше після багаторічного замовчування документ визнавав невід'ємні права і свободи людини, а народ став єдиним джерелом державної влади.

Процес утвердження України як вільної і незалежної держави триває і по сей день. Навіть у 21 столітті українцям зі зброєю у руках доводиться відстоювати свій європейський вибір і право на територіальну цілісність і незалежність.

Певен, одвічна мрія українського народу про сильну, демократичну, консолідовану державу – здійсниться, а нашу землю не топтатиме чобіт агресора і прийдешні покоління житимуть у злагоді й мирі!

Сумський міський голова                                     Олександр Лисенко