006.jpg

3 вересня Суми святкують своє 361-річчя. З цієї нагоди на головному майдані міста зібралися як самі сумчани, так і гості міста.

Для них організатори підготували справжнє свято з творчими вітаннями від кращих колективів Сум.

Трохи згодом на сцені розпочалася урочиста частина. Міський голова Олександр ЛИСЕНКО привітав городян з Днем народження рідних Сум.

«Дорогі мої, земляки-сумчани, сьогодні наше з вами свято. Кожен із нас має пишатися тим, що живе у такому квітучому місті. Аби воно перетворювалося у ще більш європейське, на щодень ми докладаємо максимум зусиль. Протягом останніх двох років ми працювали над тим, аби батьки сумських школярів та дошкільнят не мусили сплачувати батьківські внески – всі ці питання вирішуються за рахунок міського бюджету. Лише за поточний рік на сферу охорони здоров’я з міської казни спрямовано понад 12,5 млн. грн. Взялися ми і за найбільш копітку житлово-комунальну сферу, де поступово вирішуємо проблеми, які збиралися роками. І хочу вас запевнити, що лише така методична робота дасть позитивний результат. Я дякую вам за підтримку і розуміння. Нехай в оселі кожного сумчанина панують мир, злагода та добробут», - звернувся Олександр Лисенко до городян.

Свідченням того, що Суми впевнено крокують європейським шляхом, стало вручення міському голові Почесного прапора від Ради Європи. Таку високу відзнаку Суми були удостоєні навесні цього року з огляду на те, що наше місто невпинно розширює для себе європейські горизонти.

Почесний прапор Олександру Лисенку передав голова Офісу Ради Європи Мортен ЕНБЕРГГ. Він привітав сумчан із сьогоднішнім святом та подякував міському голові за співпрацю, висловлюючи переконання, що це далеко не остання нагорода для Сум від Ради Європи.

Потому керманич обласного центру вручив відзнаки волонтерам, військовослужбовцям, найкращим працівникам підрозділів Сумської міської ради, міських підприємств.

Представники кожного вищого навчального закладу, які урочисто крокували цього дня майданом та презентували свій ВУЗ зі сцени, отримали по солоденькому подарунку від Сумської міської ради.

Та чи не найбільше городянам запам’ятається розгортання на майдані найбільшого в Україні національного прапора, параметри якого 60/40.

У той час, доки тривала урочиста частина і час від часу гостей розважали творчі колективи, на майдані Незалежності розгорнулася і інтеркультурна кухня. Аби порадувати присутніх смачним різнобарв’ям, підприємства ресторанного господарства Сум представили страви різних національних кухонь. Зокрема, ресторан «Червона рута» (с. Вільшани, Недригайлівського району), кафе «Шарм» та їдальня «Ситий сич» підготували страви української кухні; ресторан «Карпатська колиба» - кримсько – татарської; бар «Дикий запад» - американської; ресторан «Прем’єра» - мексиканської; кафе «Пирогарня» - польської; ресторан «Алаверди» - грузинської; кафе «Берізка» - азербайджанської.

Обирали і кращих кондитерів, серед яких представники ресторанів: «Гламур», «Прем’єра», «Червона Рута», «Віва оліве»; кафе: «Нью –Йорк стріт піцца», «Сафарі»; кав’ярні «Штрудель»; кулінарії «Мамина кулінарія». Найкращих визначали за трьома номінаціями: «Вулицями рідного міста», «Місто дитячих мрій», «Авторські уяви».

Переможці конкурсу отримали цінні подарунки, а вся продукція після оцінки журі, була роздана для дегустації сумчанам та гостям міста.

Список нагороджених