001.jpg

Делегація Сумської міської ради взяла участь у форумі, що цього року зібрав 1400 учасників.

Сумський міський голова Олександр ЛИСЕНКО, секретар міської ради Андрій БАРАНОВ, директор депаратменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН, начальник відділу транспорту, звязку та телекомунікаційних послуг Сергій ЯКОВЕНКО, начальник управління комунікацій та інформаційного забезпечення Департаменту Андрій МОША та головні спеціалісти управління Маргарита ТКАЧОВА та Аліна БОБОХІНА, начальник відділу протокольної роботи та контролю Лариса МОША взяли участь у роботі тематичних панельних дискусій, присячених впровадженню адміністративної реформи, децентралізації влади в Україні та досвіду Польщі у означених тематиках, вивчення якого сприятиме оптимізації обраної українцями моделі.

Директор Департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна Кохан представила сумські практики залучення громадськості до управлінських процесів учасникам панелі «Децентралізація влади» «Громадська сила міст – як використати громадський потенціал у формуванні органів місцевого самоврядування в Україні».

Антоніна Кохан також як спікер взяла участь у форматі «контекстів» у панельній дискусії «Медіа-революція в Україні – ситуація засобів масової інформації два роки після політичних змін», де розповіла про вплив соціальних мереж на комунікативні процеси, особливості сумського інформаційного простору та формат співпраці відомчих прес-служб та ЗМІ.

Начальник відділу транспорту, звязку та телекомунікаційних послуг Сергій Яковенко взяв участь в обговоренні питань оптимізації транспортного забезпечення міст у панельній дискусії «Громадський транспорт – інтермодальний транспорт як можливість уникнути заторів на дорогах». У ході обговорення даного питання сумський посадовець розповів про проблеми у сфері громадського транспорту, що існують на теренах обласного центру, бачення їх вирішення, а також про подальше корегування схеми руху пасажирського транспорту та роботу над міською галузевою програмою, розрахованою на найближчі три роки. Також Сергій Яковенко та секретар міської ради Андрій Баранов відвідали моніторинговий центр, в якому зосереджується інформація з розташованих по місту камер відеоспостереження. Усього по Любліну розміщено понад 500 пристроїв, можливості деяких дозволяють навіть розгледіти текст на екрані телефона. У складі моніторингового центру працюють три відділи, котрі ведуть спостереження за людьми на вулицях, за ситуацією на дорогах і режимом руху транспорту, реагують на надзвичайні події. У разі потреби фахівці центру можуть дистанційно керувати світлофорами, аби розв’язати проблемну ситуацію на якійсь із ділянок.

Крім того, сумській делегації представили міський ЦНАП та центр надання інформаційної підтримки іноземних громадян, враховуючи, що більшість з них українці, які прибувають до Польщі на навчання та на роботу.

Сумчани більш детально дізнались про аспекти партиципаторного бюджету у місті-побратимі, де він вже втілюється у життя третій рік поспіль. Мова йшла про організацію прийому проектів та їх верифікації, промоції серед мешканців та комунікації з авторами проектів, проведення голосування та реалізацію проектів, які підтримали містяни. Зауважимо, що досвід поляків вже частково впроваджується і у нашому місті, де громадський бюджет стартував цьогоріч.

Також обмінялися напрацюваннями у сфері співпраці на рівні «влада – неурядові громадські організації», підтримки ініціатив інститутів громадського суспільства, консультацій з мешканцями тощо.

Цікавили членів делегації і система документообігу, запроваджена у мерії, і організація роботи з підготовки рішень та доступу до інформації.

Сумський міський голова Олександр Лисенко мав зустріч з Президентом міста Люблін Кшиштофом ЖУКОМ. Очільники двох міст-партнерів обговорили питання щодо впровадження сучасних технологій із громадської безпеки, організації системи громадського транспорту, навчання сумчан у вищих навчальних закладах Польщі та отримання ліквідного диплому, переформатування організації роботи органів виконавчої влади та впровадження проектного менеджменту. Фахівці Сум та Любліна вже найближчим часом будуть задіяні у вирішенні окреслених питань забезпечення діяльності важливих для міста галузей.