006.jpg

У Сумах завершують будівництво комунальної установи «Центр надання соціальних, медичних та психологічних послуг учасникам бойових дій, учасникам антитерористичної операції та членам їх сімей».

На якому етапі знаходяться будівельні роботи, 20 жовтня проінспектували міський голова Олександр ЛИСЕНКО, його заступник Степан ПАК та начальник управління капітального будівництва та дорожнього господарства Віталій ШИЛОВ.

Керманич Сум наголосив на тому, що поява установи, до якого б могли звернутися всі категорії учасників бойових дій, на сьогодні є вкрай важливою для міста. Саме тому рішенням міськради від 30 березня 2016 року було створено КУ «Центр надання соціальних, медичних та психологічних послуг учасникам бойових дій, учасникам антитерористичної операції та членам їх сімей».

Під його розміщення виділили занедбану будівлю у військовому містечку. Із серпня почалась її реконструкція. На ці роботи з міського бюджету було виділено 7,5 млн грн., з яких уже освоїли 3,5 млн грн.

За його словами, Віталія Шилова, наразі завершується відновлення фасаду, покрівлі, а також тривають малярні роботи. Начальник управління капітального будівництва та дорожнього господарства також повідомив, що повністю завершити будівництво даного об’єкта планують до кінця поточного року.

На наступний рік можуть перенестися лише роботи з благоустрою. Директор КУ «Центр надання соціальних, медичних та психологічних послуг учасникам бойових дій, учасникам антитерористичної операції та членам їх сімей» Геннадій ЛІСОВЕНКО розповів, що основний наголос у своїй діяльності робитимуть на наданні фізіотерапевтичних послуг.

На території установи працюватимуть дві спортивні зали, масажні кабінети, водолікарня. Для цього повідомив керівник установи, він планує вийти до депутатів міської ради з проханням виділити кошти на закупівлю необхідного для роботи установи обладнання.

Також для потреб отримувачів послуг буде набрано кваліфікований штат медичних працівників, організована робота психолога, юриста тощо. Поки ж Центр у міру можливостей працює при департаменті соціального захисту населення (вул. Харківська, 35, кабінет № 204).

Із квітня працівники комунальної установи розробили форми анкетування учасників бойових дій; створили актуальну базу даних неповнолітніх дітей-отримувачів послуг; опрацювали питання взаємодії Центру з благодійним фондом «Help Point Sumy» щодо отримання гуманітарної допомоги (реабілітаційне обладнання).

А ще було проведено презентацію та оформлення анкет інвалідів війни в рамках програми активної реабілітації «Повернення до життя», організовано відвідування циркових вистав сім’ями учасників бойових дій, відправку матеріальної допомоги бійцям АТО, проведено заходи з нагоди відзначення другої річниці створення 15-го батальйону територіальної оборони «Суми», надано допомогу в організації пізнавальних екскурсій для дітей учасників АТО.

Щотижня на базі установи проводяться зустрічі з учасниками антитерористичної операції в форматі засідань громадських організацій. Фахівці Центру організували щотижневі заняття з великого тенісу для учасників АТО за допомогою КУ «Тенісна академія та з міні-футболу за сприяння Футбольного центру «Барса».

Нині активно оновлюється інформація про діяльність Центру на сторінці в Facebook і продовжується наповнення актуальної бази даних отримувачів послуг, проводиться відбір та співбесіди з кандидатами щодо укомплектування штатної структури Центру. Проте, максимального результату, звичайно ж, вдасться досягти лише після остаточного завершення будівництва. Олександр Лисенко повідомив, що після того як будівництво закладу буде повністю завершене, установу урочисто відкриють разом із учасниками бойових дій та АТОвцями.