001.jpg

Після майже 800 днів перебування в зоні проведення антитерористичної операції до Сум повернулись бійці 15-го окремого мотопіхотного батальйону, дислокацію якого змінено з Донеччини на Сумщину.

Героїчних земляків зустрічали на центральному майдані міста з оркестром, квітами та короваєм. Разом із сумчанами воїнів вітали представники міської та обласної влади, духовенство УПЦ КП.

«Шановні бійці! Шановні наші захисники! Шановні Герої! Сьогодні в Сумах величезне свято. Ви знаєте, як ми на вас чекали, і дякую, що ви повернулись», – сказав, звертаючись до бійців, міський голова Олександр ЛИСЕНКО.

Очільник міста передав воїнам вітання від депутатів міської ради, виконавчого комітету та всієї сумської громади. Олександр Лисенко зазначив, що бійці з честю виконали свій військовий і громадянський обов'язок і тепер завдання влади реальними справами виконати свій обов’язок перед ними. Для воїнів будуватимуть житло, а ще наступного літа оздоровлять кожну дитину учасника АТО.

«Це найменше, що ми можемо зробити для вас, бо найбільше сьогодні робите ви, коли захищаєте нашу рідну землю, наше мирне небо, наше мирне життя», – наголосив Олександр Лисенко.

Міський голова вручив воїнам відзнаки. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих Героїв.

Військовий ешелон з особовим складом, бойовою технікою, зброєю, устаткуванням 15-го окремого мотопіхотного батальйону прибув 24 жовтня на станцію «Суми-товарна» і невдовзі буде розквартирований у Шостці, Глухові, Стецьківці.

Майже 800 днів бійці перебували в зоні АТО, героїчно тримаючи оборону на лінії вогню в Ясинуватському районі Донецької оболасті. До зони відповідальності батальйону входили населені пункти, де йшли бойові дії: Верхньоторецьке, Архангельське, Новобахмутівка.

Батальйон був сформований 23 квітня 2014 року як добровольче військове формування: 15-й батальйон територіальної оборони Сумської області «Суми».

Сумчани добре памятають, як разом придбавали бронежилети, шоломи, берци, намети, рації для військовослужовців, усвідомлюючи, що солдат повинен бути добре екіпірований. Усією громадою збирали для батальйону теплі речі, засоби гігієни, продукти харчування.

10 листопада Міністр оборони України Степан ПОЛТОРАК заявив, що добровольчі батальйони зіграли важливу роль в АТО і вже прийнято рішення, щоб вони увійшли до складу регулярних військових частин.

Відповідно до директиви Генерального штабу 15-й батальйон територіальної оборони Сумської області «Суми» у листопаді 2014 року переформатований у 15-й окремий мотопіхотний батальйон 92-ї механізованої бригади Сухопутних військ Збройних Сил України. А з травня 2015 року перебуває у складі 58-ї окремої мотопіхотної бригади.

За час несення служби та виконання бойових завдань загинуло 9 бійців батальйону, понад 50 отримали поранення, 13 удостоєні високих державних нагород, 6 з них – посмертно. Майже 730 бійців нагороджені недержавними відзнаками багатьох громадських організацій та об’єднань.

Список нагороджених