006.jpg

Напередодні Дня Збройних Сил України міський голова Олександр ЛИСЕНКО та представники ЗМІ відвідали місце постійної дислокації 15-го окремого мотопіхотного батальйону.

Командир батальйону підполковник Олександр МОРДВАНЮК розповів, що керівництво частини разом з міською владою та волонтерами роблять все можливе для того, аби бійці відчували себе комфортно. На місці розташування батальйону добре обладнані казарми, їдальня, штаб і паркова зона для техніки.

Щодня підрозділ поповнюється новими контрактниками, але вакантні посади ще є. Військовики чекають на мотивованих громадян, які мають добрі морально-психологічні, ділові, професійні якості та відповідний фізичний стан.

«До речі, на службу можуть вступити як чоловіки, так і жінки. Зараз у нас є відкриті вакансії, тому запрошуємо всіх, у кого є бажання служити Батьківщині», – зазначив командир батальйону.

Олександр ЛИСЕНКО зазначив, що за останні два роки матеріально-технічне забезпечення батальйону значно покращилось. Цьому сприяла згуртована робота як окремих громадян, так і організацій, представників малого та середнього бізнесу, підприємців, органів місцевого самоврядування, державних структур.

«Я колишній військовослужбовець і розумію, наскільки важливими є умови проживання під час служби, адже саме в цих стінах солдати проводять більшість свого часу. Ми і надалі будемо допомагати нашим солдатам, які захищають нашу країну, тим більше, що більшість з вас є нашими земляками і це наш святий обов’язок», – з такими словами Олександр Лисенко звернувся до бійців батальйону.

Нагадаємо, 23 квітня 2014 року на підставі мобілізаційної директиви Генерального штабу Збройних Сил України в Сумах розпочалось створення Сумського батальйону територіальної оборони. На службу прийшли патріотично налаштовані сумчани, серед яких було небагато тих, хто раніше проходив військову службу. За рахунок мобілізованих та добровольців із числа членів добровольчого загону територіальної оборони при міському військовому комісаріаті у червні 2014 року в батальйоні вже нараховувалося 463 військовослужбовця.

Тимчасово військове містечко для батальйону було обладнано у казармах 27-го реактивного артилерійського полку.

Планувалось, що батальйон нестиме службу з охорони важливих об’єктів, державних установ лише в межах Сумської області на відстані більш ніж 500 км від кордону з Росією. Але 12 червня 2014 року на підставі наказу керівництва Антитерористичного Центру при Службі Безпеки України, військову частину було задіяно до складу сил та засобів антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей.

17 вересня 2015 року батальйон був виведений з зони АТО для проведення заходів із відновлення боєздатності.

Із 27 листопада 2015 року до 25 жовтня 2016 року в складі сил антитерористичної операції батальйон знову виконував бойові завдання на території Донецької області. Потому прибув на місце постійної дислокації до села Стецьківка Сумського району.

Із листопада 2014 року батальйон змінив свій статус і увійшов до складу регулярних частин як окремий мотопіхотний батальйон. Спочатку в складі 92-ї механізованої бригади, а з травня 2015 року – в складі 58-ї окремої мотопіхотної бригади Сухопутних військ Збройних Сил України.

За час несення служби та виконання бойових завдань, 53 бійців отримали поранення, дев’ятеро загинули. 13 військовослужбовців відзначено державними нагородами.