002.jpg

20 лютого в Сумах відбувся ряд урочистих заходів, присвячених Дню Героїв Небесної Сотні.

Вшанування пам’яті загиблих Героїв, які поклали свої життя під час Революції Гідності, розпочалося хвилиною мовчання на апаратній нараді при Сумському міському голові.

На Алеї Слави, де похований Герой України, Почесний Громадянин міста Суми Олексій Братушка, відслужили панахиду за всіма загиблими за волю, незалежність та соборність України. Керівники міста та області разом з сумчанами поклали квіти до могил Олексія та воїнів АТО.

Центральною подією стало відкриття меморіального знаку у сквері Героїв Небесної Сотні. Тут зібралися учасники подій на Майдані у 2014 році, місцева влада, військові та добровольці учасники антитерористичної операції, волонтери, громадські активісти, небайдужі сумчани.
Учасники символічного мітингу з сумом згадували страшні й трагічні події тієї зими, наголошуючи, що наш народ виявив найкращі свої якості – волелюбство, самопожертву, гідність.

Говорив про це і міський голова Олександр ЛИСЕНКО, з щемом у голосі повертаючись у ті дні, пам'ять про які закарбувалася у нашого народу назавжди.

«Зараз поруч зі мною стоять найактивніші учасники Сумського та Київського майданів. Разом з ними ми й пройшли Революцію Гідності. Я вдячний кожному присутньому за те, що і зараз пам’ять про ті події жива. Особливо хочу висловити слова подяки Сумському міському голові Олександрові Лисенку за те, що міська влада встановила пам’ятний знак на честь Героїв і сподіваюсь, що в цьому році у цьому сквері з’явиться Меморіальний комплекс», - зазначив координатор ГО «Майдан» Віктор КАЗБАН, звертаючись до загалу.

Як повідомив Олександр Лисенко, вже найближчим часом буде оприлюднене положення про творчий конкурс та склад комісії, до якої увійдуть громадські активісти. До того, аби у середмісті Сум постав пам’ятник Небесній Сотні, влада докладе усі зусилля.

Ввечері на площі Незалежності відбудеться ще одна меморіальна акція – «Запали свічку!», присвячена світлій пам’яті загиблих під час Революції Гідності.

***

Демонтований у рамках реалізації законодавства про декомунізацію бюст І.Федьку буде передано за дорученням міського голови або до музею організації ветеранів війни та праці, або до музею у Путивлі, відповідно до листа райдержадміністрації.