006.jpg

Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів відзначається 11 квітня. Цю пам'ятну дату встановлено за рішенням Організації Об'єднаних Націй 11 квітня тому, що саме в цей день у 1945 році в'язні концтабору Бухенвальд, довідавшись про наближення американських військ, підняли збройне повстання.

Місто Суми, на жаль, не оминула трагічна сторінка історії, тому містяни згадали загиблих та постраждалих в'язнів фашистських концтаборів.

Поклавши квіти до трьох меморіалів, які розташовані на місцях, де нацисти страчували сотні людей, місцеві жителі, ветерани, школярі, учасники АТО та представники міської влади мали можливість поспілкуватись та згадати ті страшні події, які відбувались під час Другої Світової Війни.

Сумський міський голова Олександр ЛИСЕНКО теж долучився до обговорення та розповів присутнім історії, які чув від власного діда та додав, що молоде покоління має зробити все, щоб у всьому світі панував мир.

«Сторінки минулого не можна забути. Важкий шлях пройшло «покоління війни» - голод, тяжка, виснажлива праця та багато інших випробувань. Ті, що залишилися в живих, сьогодні згадують усі ті роки з болем. Я звертаюсь до молоді – спілкуйтесь з ветеранами, дізнавайтесь які тоді були часи, адже хто не знає свого минулого – не матиме майбутнього», - додав Олександр Лисенко.

Щорічно в Україні під час проведення Міжнародного дня визволення в'язнів нацизму проходить низка заходів. У цей день Україна разом з усім світом вклоняється людям, які пройшли важкий шлях через фашистські табори. Саме в цей день весь світ віддає данину скорботної пам'яті жертвам нацизму із 30-ти країн світу, які загинули в концтаборах за роки війни.