001.jpg

У Сумах відучора шляховики укладають асфальт на автодорозі по вулиці Роменській.

Хід ремонтних робіт на цьому та низці інших об’єктів 5 липня проінспектували міський голова Олександр ЛИСЕНКО та його перший заступник Володимир ВОЙТЕНКО.

Пріоритети роботи міської влади, зазначив міський голова, не змінились. Орієнтуються насамперед на потреби сумчан. Після медицини та освіти першочерговим є ремонт автошляхів і тротуарів.

«Я особисто виїжджаю на початок роботи, дивлюсь, яка техніка працює, як іде укладання асфальту, відстежую дотримання стандартів якості. Спілкуюсь не лише з керівниками, а й з працівниками, – зауважив Олександр Лисенко. – Дуже важливо, щоб робити не тільки дорогу, а й тротуари, бо ми розуміємо, що ті, хто не мають машин, також повинні нормально пересуватись».

Таким правилом, зокрема керуються при проведені капітального ремонту дороги по вул. Роменській. «Управління капітального будівництва та дорожнього господарства виступає на даному об’єкті замовником, КП «Шляхрембуд» – підрядником. Ми отримали дві дозволи, провели тендери і приступили безпосередньо до виконання робіт», – повідомив начальник управління капітального будівництва та дорожнього господарства Віталій ШИЛОВ.

Наразі працівники КП «Шляхрембуд» продовжують замінювати бордюрний камінь, зрізають старий шар асфальту, а нині ще й почали укладати нижній шар асфальтобетону. Верхній, повідомив директор комунального підприємства Олександр ВЕГЕРА, планують зробити з асфальтобетону нового покоління виробництва нового асфальтного заводу.

Загалом буде відремонтовано відрізок від в’їзду в місто до перетину з вул. 20 років Перемоги. Разом із проїжджою частиною зроблять і тротуари з обох боків. Першу не розширюватимуть, а от ширину других збільшать до 3 м. Також на всій довжині відремонтованого відрізку облаштують згідно з нормативами «кишені» для зупинки громадського транспорту, що збільшить пропускну спроможність автошляху, та зупинкові комплекси. Розташування деяких зупинок змінять. Зокрема, перенесуть ті, що розміщені на перехрестях. Також встановлять нові дорожні знаки та нанесуть розмітку. Поки на даний об’єкт виділено з міського бюджету лише 15 млн грн. Ці кошти шляховики розраховують освоїти за три тижні. За словами Віталія Шилова, на найближчому сесійному засіданні депутати міської ради розглядатимуть питання щодо спрямування на капремонт дороги по вул. Роменській іще 15 млн грн. За умови стабільного фінансування та сприятливих погодних умов шляховики сподіваються закінчити всі роботи до 1 жовтня.

Оновлені тротуари вже можна побачити по вул. Зеленко та вул. Г. Кондратьєва. Нові пішохідні доріжки КП «Шляхрембуд» робить в асфальтобетоні. Це, за словами Олександра Вегери, не вимагає багато часу на роботу, вигідно фінансово, довговічно та зручно в експлуатації. А ширина тротуарів, зокрема, по вул. Г. Кондратьєва, дозволяє обслуговувати їх технікою, шо є в наявності у шляховиків.

Відтак, повідомив перший заступник міського голови Володимир Войтенко, таку технологію використовуватимуть і на інших об’єктах. Разом із тим, практикуватимуть надалі і замощення.

На поточний ремонт вулично-дорожньої мережі та штучних споруд на 2017 рік заплановано 49,8 млн грн. Середній ремонт намічено провести на 21 ділянці: вул. Троїцька, вул. Охтирська, вул. Лугова, вул. Я. Мудрого, вул. Шевченка, вул. Героїв Крут, пр-т Курский–вул. Ю. Вєтрова, вул. Кондратьєва, вул. Супруна, вул. Рибалка, вул. С. Бандери, вул. Білопільський шлях, вул. Пушкіна, вул. С. Табали–вул. Володимирська, вул. Харківська, вул. Березовий гай, вул. Богуна, пров. І. Дерев’янка, вул. М. Вовчка, вул. Псільська (від вул. Троїцької до дитячої художньої школи ім. М. Г. Лисенка), вул. Косівщинська.
На восьми об’єктах роботи вже проведено. Відремонтовано 26708 м2 шляхів на загальну суму 13,2 млн грн.

До списку на дрібний ремонт включили 32 об’єкти. Наразі роботи проведено на 4270 м2 , на що спрямовано 1,6 млн грн.

На капітальний ремонт, реконструкцію та нове будівництво доріг передбачили 42,7 млн грн. (5553 м2): будівництво доріг та ліній освітлення у 12-му мікрорайоні, реконструкція дороги по вул. Ковпака, капітальний ремонт дороги по вул. Бельгійській, по вул. Набережна р. Стрілка, вул. Даргомижського, вул. Зеленко, вул. СКД, вул. Роменській, від Курського ринку до школи № 7, вул. Холодногірській. Уже проведено роботи по вул. Набережна р. Стрілка, вул. Зеленко на суму майже 5 млн грн.