001.jpg

У неділю, 20 серпня, в Сумах відбулась Всеукраїнська культурно-мистецька патріотична акція «Спільне бажання мільйонів сердець збудує щасливу країну».

Містяни побачили унікальну Картину миру – карту України розміром 4х5 м, що складається з пазлів з усміхненими обличчями українців.

Створювалась вона близько півроку. Авторка ідеї – 15-річна художниця з прифронтового Покровська Донецької області Лілія ДОРОШЕНКО, яка задумала в такий спосіб показати, що українські діти хочуть жити в єдиній, мирній і щасливій Україні.

Допомагали юній художниці діти та дорослі по всій Україні. Загалом у створенні Картину миру взяли участь 9875 людей, і вона занесена до Національного реєстру Книги рекордів України як картина, намальована найбільшою кількістю людей олійними фарбами.

«Героями картини є реальні люди. Спеціально шукали усміхнені обличчя, щоб картина несла позитив», – розповів батько Лілії, заступник голови громадського об’єднання «Ти не один» Леонід ДОРОШЕНКО.

Також організатори акції привезли до Сум деякі роботи ініціаторки створення Картини миру Лілії Дорошенко і разом із Агенцією промоції «Суми» влаштували просто неба невеличку виставку картин місцевих майстрів. Будь-яку роботу можна було придбати, а частина виручених коштів пішла б на лікування воїна АТО. Допомогти військовикові можна було і кинувши гроші до спеціальної скриньки.

Картина миру мандруватиме Україною до 24 серпня, щодня зупиняючись у новому місці. Почалась її подорож з Покровська, де мешкає юна художниця, там же і закінчиться. Під час святкування Дня Незалежності України буде підбито підсумки акції та відзначено її учасників.

Подібні заходи нині вкрай потрібні, переконаний міський голова Олександр ЛИСЕНКО, адже вони демонструють єдність українців у прагненні мирного та щасливого сьогодення й майбутнього для держави. Окрім того, сила мистецтва допомагає у патріотичному вихованні підростаючого покоління.

На прохання організаторів акції Олександр Лисенко своїм підписом засвідчив факт перебування Картини миру в Сумах. Надалі такі підтвердження допоможуть засвідчити ще один національний рекорд – картина, яка проїхала найбільшу кількість кілометрів.