005.jpg

З самого ранку 14 жовтня, на Покрову Пресвятої Богородиці, в Сумах розпочались урочисті заходи, присвячені Дню захисника України. Вперше містяни святкували з військовим парадом.

Цього осіннього дня зранку сумчани разом із керівництвом міста та області взяли участь у покладанні квіті до пам’ятного знаку на честь бійців, загиблих у зоні АТО, Меморіалу загиблим воїнам-інтернаціоналістам, пам’ятного знаку на честь Героїв Небесної Сотні, могил загиблих в зоні АТО, братської могили «Мати-Батьківщина» та Меморіального комплексу «Вічна Слава».

Потому на майдані Незалежності відбулись урочистості та нагородження військовослужбовців, учасників АТО, волонтерів. Міський голова Олександр ЛИСЕНКО привітав всіх городян, гостей обласного центру з Днем захисника України.

«Сьогодні всі українці святкують Покрову Пресвятої Богородиці, яка з прадавніх часів була покровительницею українського козацтва. Саме тому День захисника України відзначають 14 жовтня, бо ж сьогоднішні наші захисники – це сучасні козаки, які боронять українську землю від недругів, бережуть наш мир і спокій. Низький вам за це уклін. Вітаю кожного сумчанина з Днем захисника України. Нехай нам завжди буде, що захищати, але не буде від кого», – побажав Олександр Лисенко присутнім на майдані.

Свідченням того, що в Сумах зростають справжні козаки, під час урочистостей стала посвята в козачата учнів-п’ятикласників гімназії № 1.

Під знаменами бойових частин та музику військового оркестру вперше урочистим маршем майданом Незалежності пройшли військові підрозділи. Майданом крокували артилеристи та прикордонники, нацгвардійці, працівники обласного військкомату, ліцеїсти та представники Наукового центру бойового застосування ракетних військ і артилерії СумДУ.

Опісля офіційної частини, жителі та гості міста оглянули військову техніку, зброю, спеціальні засоби та екіпіровку військовослужбовців.

Всі охочі скуштували приготовану на справжній польовій кухні кашу, яку, подейкують, найбільше люблять бійці на передовій, бо вона дуже ситна та смачна. Святкування Дня захисника України на центральній площі Сум продовжилось святковим концертом.