0010.jpg

Міський голова Олександр Лисенко оглянув будинки ОСББ, де цьогоріч за кошти міського бюджету виконали низку капітальних ремонтів.

У буд. № 41 по вул. Інтернаціоналістів коштом міської скарбниці оперативно полагодили пошкоджений ливневим буревієм дах, у буд. № 2 по пр-ту Шевченка капітально відремонтували верхню частину фасаду, систему водостоку, мережі тепло- та водопостачання у підвалі, встановили насос для води у буд. № 8 по вул. Героїв Чорнобиля утеплили фасад.

«Нам часто дорікають, що начебто допомагаємо виключно будинкам, де багато поверхів, але це не так. Серед відвіданих сьогодні і висотка, і чотириповерхівка, і двоповерхівка – в останній торік поремонтували дах, а цьогоріч відремонтували фасад, попередньо його утепливши. Наразі поруч триває ремонт покрівлі у триповерхівці», – зазначив очільник міста.

Мешканці всіх цих будинків висловили вдячність міській владі за сприяння. Олександр Лисенко відзначив, що керівництво міста готове й надалі допомагати сумчанам наводити лад в їхніх будинках, та сприятимуть насамперед тим, хто зорганізувався, усвідомивши, що створення комфорту і затишку в будинку – зона відповідальності насамперед його жителів.

Слова міського голови цифрами підтвердив директор департаменту інфраструктури міста Григорій Яременко. За його словами, на проведення капітальних ремонтів у будинках із ОСББ у поточному році з міського бюджету виділено більш ніж утричі більше коштів – 18,1 млн гривень. За дев’ять місяців освоєно 5,6 млн гривень: капремонт фасаду будинку – два об’єкти, капремонт покрівлі – 16, капремонт внутрішньобудинкових мереж – дев’ять, капремонт ліфтів – 10; капремонт дверних полотен та віконних рам – три, капремонт електроосвітлення та силової проводки – два.

«Якщо брати в пропорції, то в рази більше коштів виділяється на капітальні ремонти будинків, де створені ОСББ. Це прогресивна форма управління будинком, що дозволяє мешканцям контролювати використання коштів, які вони сплачують в якості квартирної плати або отримують з міського бюджету вирішувати самим, на які потреби ці кошти використовувати, і контролювати їх використання, а також якість проведення капітальних і поточних ремонтів у будинках», – зазначив Григорій Яременко.

Міська влада не кине сумчан сам-на-сам із проблемами, що накопичувались у будинках десятиліттями, наголосив Олександр Лисенко. Разом із тим, порадив сумчанам не чекати, коли до них дійде черга на безкоштовний ремонт, а пришвидшити цей процес, скориставшись механізмом співфінансування 70/30, де 70 % від загальної вартості робіт – це кошти міського бюджету, решта − власні та залучені кошти ОСББ, ЖБК. За цим принципом цьогоріч проведуть ремонти у 14 багатоповерхівках міста. На їхні ремонтні потреби з міського бюджету вже перераховано 3,6 млн гривень.

«Наша мета – відновити справедливість, привівши до ладу будинки, за утримання яких жителі міста постійно сплачували кошти. Та лише разом ми можемо навести лад у наших будинках. Я хотів би, щоб мешканці зрозуміли, що це їхні будинки і вони мають контролювати те, що відбувається у будинках, берегти спільне майно», – наголосив Олександр Лисенко.

Торік на капітальний ремонт житлового фонду будинків ОСББ з міського бюджету спрямували 5,2 млн гривень. За ці кошти зробили: капремонт фасадів будинку (три об’єкти), капремонт відмостків будинку (два), капремонт покрівлі (дев’ять), капремонт внутрішньо будинкових мереж (15), капремонт ліфтів (сім), капремонт дверних полотен (одне), капремонт електроосвітлення та силової проводки (один).