0012.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО зустрівся з експертами Команди Підтримки програми «Угоди мерів – Демонстраційні проекти», що впроваджується за рахунок грантової підтримки Європейського Союзу.

«Ще у 2015 року міська рада приєдналася до «Угоди мерів», а у 2016 році прийняла План дій сталого енергетичного розвитку міста Суми. Впроваджувати заходи з енергозбереження ми почали з комунальних установ, це дитячі садочки, школи, лікарні, – зауважив міський голова Олександр Лисенко. – Я дуже радий, що наш проект «Підвищення енергоефективності в освітніх закладах м. Суми» став переможцем грантового конкурсу Європейської Комісії для підтримки розробки та впровадження Планів дій сталого енергетичного розвитку. Даний проект є надзвичайно важливим для міста і я щиро сподіваюсь, що його реалізація допоможе здійснити впевнений крок у процесі сталого енергетичного розвитку Сум, відкриє нові перспективи та можливості впровадження сучасних енергоефективних технологій».

Даний проект передбачає впровадження заходів з енергозбереження у трьох сумських школах № 7, № 9 та № 20.

Загальна вартість проекту становить 1 млн 144 тис. євро на три об’єкти. Реалізовуватимуть його в Сумах впродовж 30 місяців.

Нинішній свій візит до Сум експерти називають стартовим, що мав на меті ознайомлення з закладами освіти, які беруть участь у проекті.

«Сьогодні у нас була можливість попередньо оглянути ті об’єкти, які дійсно вражають і за розмірами, і за конструктивними особливостями, і за специфікою, адже одна зі шкіл навіть має басейн. Тож, є над чим працювати. Це нелегка задача, проте цілком можлива», – розповів ключовий експерт Команди Підтримки Максим ВЕРЕЩАК.

Як зазначив Максим Верещак, проект реалізується на теренах Східного Партнерства: Вірменії, Азербайджані, Молдові, Грузії, Україні. Від останньої було подано близько 100 заявок. І Суми – одне із шести міст України, що перемогли.

Говорячи про процедуру відбору проектів, було зазначено, що Європейська комісія, як виконавчий орган ЄС, проводячи відкритий публічний конкурс брала до уваги наступні вимоги: місто має бути підписантом «Угоди мерів»; місто має мати розроблений План дій зі сталого енергетичного розвитку, тобто стратегію міста у сфері енергоефективності; вартість проектів, що подається від 500 тис. євро до 1, 5 млн євро.

Критерій оцінки – критерій відповідності умовам цього конкурсу: запропонований проект має бути демонстраційний, у результаті запропонований проект має призводити до зниження СО2 та зниження енергоспоживання, по можливості зниження бюджетних витрат на енергоносії, сталість проекта (проект повинен відповідати терміну сталого енергетичного розвитку), а також деталізація, з якою був розписаний проект.

У перший рік реалізації проекту в Сумах сконцентруються на підготовчій частині, розробці енергоаудиту, визначать ті заходи, що будуть втілюватися, потім розроблять проектно-кошторисну документацію, проведуть закупівлі.

Технічний експерт Команди Підтримки Дмитро ІВАНЕНКО додав, що з технічної точки зору, потрібно зробити ще й аналіз стану огороджувальних конструкцій, бо візуально є пошкодження на деяких ділянках, а також школи мають складні комунікації.

«Ми, як Команда Підтримки, будемо супроводжувати проект, тобто надавати рекомендації на кожному етапі, переглядати енергоаудити. Команда міжнародних австрійських спеціалістів надаватиме свої рекомендації стосовно проектно-кошторисної документації. Буде детально вивчена архітектурна частина, чи відповідає вона європейським правилам, технологіям», – додав експерт.

Наразі стоїть завдання – до кінця місяця отримати транш від представництва ЄС та вже з 1 березня можна розпочинати реалізацію проекту, потому впродовж трьох місяців розробити технічне завдання на енергоаудит та безпосередньо провести енергуаудит.