001.jpg

Сьогодні з нагоди Дня українського добровольця у Центрі обслуговування учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та членів їх сімей відбулась зустріч із сумчанами, які добровольцями пішли захищати українську державу від агресора.

З їхнім святом сумчан-добровольців привітала заступник міського голови Альона Дмітрєвская.

«Від імені міського голови вітаю вам з цим святом, яке символізує мужність та героїзм. І хочеться вклонитись також пам'яті тих учасників АТО, які добровольцями пішли захищати нашу країну, але, на жаль живими не повернулись. Низький уклін всім, хто свідомо боронив і боронить східні кордони України», – звернулась посадовиця до присутніх.

Потому з нагоди сьогоднішнього свята голова Ради учасників антитерористичної операції та членів сімей загиблих учасників АТО при міському голові Андрій ТИМОФЕЄВ вручив орден «Лицарський Хрест Добровольця» сумчанину Сергію СУПРУНУ. За словами Андрія Тимофеєва, Сергій Супрун з перших днів російської агресії на Сході України вів активну волонтерську діяльність, а згодом воював на передовій.

Сумчанин подякував за таку високу відзнаку, проте наголосив на тому, що не заради відзнак служить українському народові.

«Я та мої товариші по службі просто робимо те, що мусить робити кожен чоловік – боронити свою родину та країну. І надалі будемо робити все від нас залежне, аби зрештою Україна перемогла», – сказав Сергій Супрун.

Під час спілкування із учасниками АТО директор департаменту соціального захисту населення Тетяна МАСІК розповіла про те, які соціальні гарантії передбачені на сьогодні для добровольців-учасників АТО в Сумах.

За її словами, наразі на обліку в департаменті соціального захисту населення перебуває 16 учасників АТО, які мають зареєстроване місце проживання в Сумах та які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України у складі добровольчих формувань та яким не встановлено не встановлено статус інваліда війни або учасника бойових дій відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Відповідно до міської програми «Соціальна підтримка учасників антитерористичної операції та членів їх сімей» коштом міського бюджету добровольцям передбачено надання різних видів пільг та допомог.

Серед них: 75% знижка на сплату за користування житлом та комунальні послуги, одноразова матеріальна допомога у розмірі 8 тис. грн., одноразова матеріальна допомога на відшкодування вартості санаторно-курортного лікування (6,5 тис. грн. на одну особу), щомісячна адресна грошова допомога на отримання транспортних послуг (з розрахунку чотири поїздки на день – 20 грн.) та інші.

У свою чергу заступник міського голови Альона Дмітрєвская закликала присутніх не зволікати у жодному разі зі зверненнями з приводу своїх проблем до міської влади. Адже підтримувати та надавати повний спектр соціальних послуг тим, хто на це має першочергове право, одне із завдань міської влади.