002.jpg

Сьогодні Суми з робочим візитом відвідала дружина Президента України Марина ПОРОШЕНКО.

Перша леді відвідала НВК № 16 ім. Олексія Братушки та Сумський центр професійно-технічної освіти з дизайну та сфери послуг.

У першому нині нараховується 360 дітей, з них інклюзивною формою охоплено 23 учні з особливими освітніми потребами (з порушенням опорно-рухового апарату, легким ступенем розумової відсталості, затримкою психічного розвитку). У складі шкільного відділення функціонують дев’ять інклюзивних класів та один спеціальний (підготовчий) клас. У січні поточного року у дошкільному підрозділі запрацювала інклюзивна група, де наразі виховується дитина з особливими освітніми потребами із затримкою психічного розвитку. У закладі є 20 навчальних кабінетів, які обладнано відповідно до вимог; є кабінет корекційно-розвиткових занять, лікувальної фізкультури, кабінет психологічної служби; логопедичний кабінет. Навчальний процес має корекційну спрямованість, яку забезпечують асистент вихователя дошкільної групи, асистенти вчителів, корекційний психолог, логопед, керівник гуртка лікувальної фізкультури.

Все це дозволило НВК № 16 ім. Олексія Братушки стати методичним майданчиком з питань впровадження інклюзивного навчання в загальноосвітньому закладі для вчителів міста та області.

Другий заклад, який відвідала Марина Порошенко в Сумах – Сумський центр професійно-технічної освіти з дизайну та сфери послуг, також впроваджує інклюзивну освіту та навчає молодь із порушеннями розвитку професії «Швачка». Наразі цей фах опановують восьмеро дівчат. По закінченню навчання всіх їх працевлаштують.

Побаченим у Сумах, зазначила Марина Порошенко, вона залишилась задоволена. Нова українська школа, зауважила Перша леді, це школа рівних можливостей, тому формування інклюзивного освітнього середовища є одним із пріоритетних завдань.

Як повідомив в. о. міського голови Володимир ВОЙТЕНКО, для кращої соціалізації дітей із особливими освітніми потребами у Сумах відкриють ще й Інклюзивно-ресурсний центр, який розпочне свою роботу з початку нового навчального року.