002.jpg

Сьогодні у навчально-виховному комплексі № 16 імені Олексія Братушки «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» відкрили музейну кімнату на честь героїчного випускника.

Ініціатором створення музею були батько загиблого Героя, адміністрація та педагогічний колектив НВК № 16. Керівництво міста та профільного управління підтримало ідею, й на ремонт та умеблювання кабінету історії, який було обрано під розміщення музейної кімнати, з міського бюджету спрямували 200 тис. гривень.

Керівник гуртка музейної справи Мартін ЛАЗІЦКИЙ розповів, що облаштування кабінету тримало близько двох місяців. Щось із експонатів уже було, щось довелось шукати. Матеріали збирали силами волонтерського пошукового загону, учасниками гуртка. Частину експонатів надали родина Олексія Братушки та громадська організація «Самооборона Сумщини».

Увазі відвідувачів пропонуються тематичні стенди: «Дитячі роки», «Шкільні роки (1982-1992 роки)», «Справа честі та гідності», «Державні постанови», «Отримані нагороди». Серед експонатів є особисті речі Героя Революції Гідності (випускний альбом; атестат про середню освіту; свідоцтво про отримання робітничої спеціальності; військовий квиток; водійські права; записник із робочим графіком), предмети, пов’язані з відважним Олексієм Братушкою, а також із Помаранчевою Революцією та Революцією Гідності, періодичні видання з розповідями про Героя України. Атмосфера подій часів Революції Гідності відтворена за допомогою панорам, барельєфів, скульптурних композицій.

«Після звістки про загибель Олексія все місто було кілька днів у жалобі, а потім ми так само чи не всім містом його ховали, – зазначив на відкритті музейної кімнати Героя в. о. міського голови Володимир ВОЙТЕНКО. – Добре, що ініціатива батька Олексія про створення музею, що була підтримана міським головою Олександром ЛИСЕНКОМ, головою облдержадміністрації Миколою КЛОЧКОМ, втілена в життя, і тепер у цьому музеї, на прикладі Олексія Братушки виховуватимуться підростаюче покоління, яке робитиме Україну могутньою та розвиненою. Вічна пам’ять Олексію і шана його батькам за сина».

Посадовець запевнив, що роботи з облаштування Меморіалу Слави на Центральному кладовищі, де похований Герой Небесної Сотні та воїни АТО, цього року будуть завершені.

Батько Олексія Братушки висловив вдячність міській владі за те, що допомагає зберігати пам’ять його сина та завжди надає необхідну підтримку родині та подякував усім, хто долучився до створення музейної кімнати.

«Я часто буваю на могилі Олексія, і досі підходять незнайомі люди та дякують за сина. З одного боку, це боляче, з іншого – приємно, бо не забувають», – сказав Сергій БРАТУШКА.

Як зазначили освітяни, метою роботи музею є виховання юних сумчан на прикладі життя Олексія Братушки; формування у молоді соціально-громадського досвіду на прикладах історичного минулого України; залучення учнів навчального закладу до пошукової, краєзнавчої, науково-дослідницької роботи. Також музей сприятиме розширенню й поглибленню загальноосвітньої та професійної підготовки молоді засобами позакласної та позашкільної роботи; упровадженню активних форм роботи з молоддю; проведенню патріотичної роботи серед учнів закладу, громадськості мікрорайону та міста.

Нагадаємо, Олексій Братушка народився 10 квітня 1975 року в Сумах. Закінчив школу № 11 (нині НВК № 16). Потому працював столяром на СМНВО. Згодом закінчив СумДУ. Займався приватною підприємницькою діяльністю. Брав активну участь у Помаранчевій революції. За чотири роки знову був на Майдані. Вчергове вирушив до Києва 18 лютого 2014 року, а вже за два дні рідних сповістили про його загибель. Під час стрілянини на вулиці Інститутській беззбройний Олексій отримав смертельне кульове поранення від снайпера. Поховали Героя на Центральному цвинтарі Сум на Алеї почесних громадян міста.

Рішенням міської ради від 18 червня 2014 року Олексію Братушці присвоєно звання «Почесний громадянин міста Суми» (посмертно). 7 листопада того ж року у школі № 11, де він навчався, відкрили меморіальну дошку Герою, а сам навчальний заклад найменували на честь Олексія Братушки.