0010.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО зустрівся з сумчанами, які проводили на майдані Незалежності акцію на підтримку Всеукраїнської ходи пам’яті учасників ліквідації аварії на Чорнобильський АЕС.

Він підтримав їх прагнення довести до керівництва держави незгоду чорнобильців з рівнем пенсійного забезпечення учасників ліквідації та постраждалих від аварії на ЧАЕС.

На мітингу ліквідатори наслідків найбільшої техногенної катастрофи висловили обурення Постановою Кабінету Міністрів України від 15 листопада 2017 року № 851, якою встановлено порядок та формула нарахування пенсії.

Тож люди вимагали підвищення пенсій всім постраждалим від аварії на ЧАЕС, які не збільшувалася тривалий час, та затвердити єдину формулу нарахування пенсій всім категоріям постраждалих. Присутні також вимагали стовідсоткового фінансування програм забезпечення безкоштовними ліками у відповідності до потреб лікування.

«Люди, які не задумуючись, робили свою справу і захищали нашу країну та увесь світ від смертельної небезпеки від наслідків аварії на Чорнобильський АЕС, заслуговують, щоб держава піклувалася тепер про них, – зазначив Олександр Лисенко. – Так не повинно бути, коли громадяни, які ціною свого здоров’я уберігали цілу країну, нас з вами, тепер змушені виходити просити справедливої пенсії для себе. Зі свого боку я буду намагатися робити все можливе, аби ці категорії містян почували себе захищено».

Очільник обласного центру зазначив, що міська влада готова посприяти у терміновому доведенні до вищого керівництва держави вимог учасників мітингу та вже на черговій сесії депутатський корпус розгляне відповідне звернення.

«На жаль, ми всі розуміємо, що вирішити це питання можна лише на вищому рівні. Маю надію, що нас з вами почують, зроблять відповіді висновки, аби ліквідатори цієї страшної трагедії отримували гідну пенсію», – сказав міський голова.

Він також повідомив, що за зверненням громадських організацій чорнобильців, у міському бюджеті передбачено одноразову матеріальну допомогу на придбання лікарських засобів у розмірі 1 тис. грн. для ліквідаторів аварії І категорії. Для цього у міському бюджеті вже зарезервували понад 670 тис. грн., і такі кошти сумчани вже отримують.

Також під час мітингу порушувалися інші питання, зокрема, проведення ремонту та заміни вікон в обласному диспансері радіаційного захисту населення.

«Що стосується ремонту обласного диспансеру, ми не відмовляємо в допомозі, міська влада готова надавати субвенцію для цього, але ремонтувати обласний заклад міська рада не має права», – зазначив Олександр Лисенко.

Міський голова запевнив у своїй повній підтримці ліквідаторів аварії на ЧАЕС та закликав присутніх у разі виникнення будь-яких питань, збиратися за круглим столом.

Разом з тим, чорнобильці подякували міській владі за те, що протягом останніх п’яти років виділяються кошти на лікування за міською програмою «Місто Суми – територія добра та милосердя».

Нагадаємо, наразі в місті проживають 2703 сумчанина, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, з них 310 – діти. Відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» соціальні допомоги та компенсації отримують 2 222 особи, з них 71% – ліквідатори наслідків на ЧАЕС, 29% – особи з інвалідністю. На даний час компенсації виплачено по квітень на загальну суму 2,1 млн грн.

За поточний рік за рахунок міського бюджету передбачено 838,6 тис. грн.: 674,2 тис. грн – для забезпечення лікарськими засобами у вигляді одноразової допомоги в розмірі 1000 грн.; 55 тис. грн. – для компенсації вартості санаторно-курортної путівки; 30 тис. грн – для вшанування чорнобильців з нагоди Міжнародного дня пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф та Дня вшанування учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЄС у вигляді матеріальної допомоги; 79, 4 тис. грн. – на відшкодування витрат за проїзд раз на рік бо будь-якого пункту України і назад.