002.jpg

Сьогодні сумчани в унісон зі всієї Україною згадали трагедію Чорнобильської катастрофи, яка вже 32 рік щемом в серці відгукується нашим співвітчизникам.

Зранку біля пам’ятного знаку «Жертвам Чорнобиля» було людно, адже щороку 26 квітня тут збираються ті, хто й сам бачив жахіття цієї катастрофи та ті, хто втратив через неї близьких.

Разом із сумчанами вшанувати пам'ять про тих, хто віддав своє життя у нерівній боротьбі з невидимим ворогом, прийшли керівники міста та області.

До присутніх звернувся міський голова Олександр ЛИСЕНКО.

«Коли трапилось таке горе, мабуть ніхто не міг передбачити, що наслідки його будуть відгукуватись ще не одному поколінню українців. Боляче думати, скільки житті забрала Чорнобильська катастрофа, скільки їх понівечила. Низький уклін тим, хто віддав свої життя, приборкуючи атомну стихію і тим, хто поплатився за це своїм здоров’ям. Як керманич міста хочу запевнити, що міська влада завжди відстоювала права чорнобильців на пільги», – сказав очільник Сум.

Потому духовенство Української Православної Церкви Київського Патріархату відслужило заупокійну панахиду за всіма загиблими внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, а всі присутні вшанували пам'ять про них хвилиною мовчання.

Підніжжя ж пам’ятного знаку «Жертвам Чорнобиля» вкрилось квітами, які також символізують вдячність і шану борцям з найбільшою техногенно-екологічною катастрофою.

На вирішення соціальних питань постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи цього року у міському бюджеті передбачено 838,6 тис. гривень. Ці кошти спрямують на компенсації вартості санаторно-курортної путівки (55 тис. грн.), на вшанування чорнобильців з нагоди Міжнародного дня пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф (26 квітня) та Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (30 тис. грн.), на відшкодування витрат за проїзд один раз на рік до будь-якого пункту України і назад (79,4 тис. грн.).

Також передбачено забезпечення осіб з інвалідністю 1 групи, 2 групи, та дітей з інвалідністю лікарськими засобами у вигляді одноразової матеріальної допомоги (по 1 тис. грн.) на загальну суму 674,2 тис. гривень.