001.jpg

Сумчанам про важливе: 19 березня

Інформація про актуальну ситуацію.

Дата публікації: 2024-03-19
Детальніше...

Ліквідація наслідків атаки «шахеда» 13 березня: оперативна інформація. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

У Сумах ліквідовують наслідки атаки ворожого БпЛА у ніч проти 13 березня.

Дата публікації: 2024-03-18
Детальніше...

Постраждалим в ніч на 13 березня сумчанам розказали, як діяти далі. ДОДАНО ВІДЕО

Відбулась зустріч влади громади та благодійних організацій з мешканцями, які постраждали від ворожого «шахеда» в ніч на 13 березня.

Дата публікації: 2024-03-14
Детальніше...

У закладах освіти сумської громади працюють чергові групи та класи

Попри канікули та дистанційний формат роботи, заклади освіти Сумської міської ТГ у разі потреби приймають дітей.

Дата публікації: 2024-03-19
Детальніше...

Відділ «Служба 15-80» повідомляє про проведення регламентних і ремонтних робіт на будинкових мережах

Відділ «Служба 15-80» повідомляє про регламентні та ремонтні роботи на внутрішньобудинкових мережах, які вимагають відключення води в будинках

Дата публікації: 2024-03-19
Детальніше...

Сумська громада вітає новонароджених

Протягом тижня в КНП «Клінічний перинатальний центр Пресвятої Діви Марії» народилося 27 дітей.

Дата публікації: 2024-03-19
Детальніше...

Медицина Сум: актуальна інформація щодо функціонування галузі

Заступник начальника управління охорони здоров'я Руслана КРИГІНА під час апаратної наради при в. о. міського голови Артемові Кобзарю доповіла про ситуацію в галузі та з сезонними захворюваннями.

Дата публікації: 2024-03-19
Детальніше...

У Сумах готують Всеукраїнський архітектурний конкурс на кращий проєкт Алеї Слави

У Сумах займаються організацією підготовки проведення відкритого Всеукраїнського архітектурного конкурсу на кращу проєктну пропозицію створення в місті Алеї Слави.

Дата публікації: 2024-03-19
Детальніше...

Навічно в пам’яті сумчан: Андрій Захаров, Андрій Сіробаба

У вівторок, 19 березня, в Сумах поховають воїнів Андрія Захарова та Андрія Сіробабу.

Дата публікації: 2024-03-18
Детальніше...

Синоптики прогнозують сумчанам нестійку погоду з дощами

Сумський обласний центр з гідрометеорології інформує про погоду найближчими днями.

Дата публікації: 2024-03-18
Детальніше...

Понад 100 учасників виборювали перемогу в конкурсі «Віртуози Сумщини – 2024»

У Сумах визначили переможців конкурсу юних виконавців на народних інструментах «Віртуози Сумщини – 2024», в якому взяли участь понад 100 учасників.

Дата публікації: 2024-03-18
Детальніше...

Протягом тижня на Сумщині піротехніки ДСНС виявили та знищили 23 вибухонебезпечні предмети

Минулого тижня фахівці піротехнічної служби  Державної служби України з надзвичайних ситуацій виявили та знищили на території Сумщини 23 вибухонебезпечні предмети

Дата публікації: 2024-03-18
Детальніше...

Сумчанам про важливе: 18 березня

Інформація про актуальну ситуацію.

Дата публікації: 2024-03-18
Детальніше...

Наступного тижня дошкілля та позашкілля сумської громади працюватимуть дистанційно

Комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Сумської міської ТГ визначила формат роботи наступного тижня закладів дошкільної та позашкільної освіти громади.

Дата публікації: 2024-03-17
Детальніше...

Навічно в пам'яті сумчан: Роман Бражник

У понеділок, 18 березня, сумчани проведуть в останню путь мужнього воїна, солдата Романа Бражника.

Дата публікації: 2024-03-17
Детальніше...

Раптовий артобстріл

Якщо ви почули свист снаряда (він схожий більше на шурхіт), а через 2-3 секунди – вибух, одразу падайте на землю. Не панікуйте: вже те, що ви чуєте сам звук польоту, означає, що снаряд пролетів достатньо далеко від вас, а ті секунди перед вибухом лише підтвердили досить безпечну відстань. Однак наступний снаряд може впасти ближче до вас, тому замість самозаспокоєння швидко й уважно озирніться довкола: де можна заховатися надійніше?

В разі, якщо обстріл застав вас у громадському транспорті, слід негайно його зупинити, відбігти від дороги у напрямку від будинків і споруд, і лягти на землю. Роззирніться та очима пошукайте більш надійного сховку неподалік. Перебігати слід короткими швидкими кидками одразу після наступного вибуху.

Якщо перші вибухи застали вас у дорозі на власному автомобілі не розраховуйте, що на авто ви зможете швидко втекти від обстрілу: ви ніколи не будете знати, в який бік перенесеться вогонь і чи не почнеться далі обстріл, скажімо, з мінометів. Окрім того, бензобак вашого авто додає небезпечного ризику обгоріти. Тому знов таки негайно зупиняйте машину і якнайшвидше шукайте укриття.

Не годяться для укриття такі місця:

  • під’їзди будь-яких будинків, навіть невеличкі прибудови, від багатоповерхових/багатоквартирних будинків взагалі слід відбігти хоча б метрів на 30-50;
  • місця під різною технікою (скажімо, під вантажівкою чи під автобусом);
  • звичайні підвали будинків. Вони зовсім не пристосовані для укриття в часи авіанальотів чи ракетно-артилерійських обстрілів (йдеться про слабке перекриття, відсутність запасних виходів, вентиляції тощо). Є великий ризик опинитися під масивними завалами. Захаращення таких підвалів тягне за собою ризик моментальної пожежі або задимленості.

В жодному разі не слід ховатися назовні під стінами сучасних будинків! Теперішні бетонні «коробки» не мають щонайменшого запасу міцності та легко розсипаються (чи «складаються») не тільки від прямого попадання, а й навіть від сильної вибухової хвилі: є великий ризик обвалів та завалів. Не можна також ховатися під стінами офісів та магазинів! Від вибухової хвилі згори буде падати багато скла. Це не менш небезпечно, ніж металеві уламки снарядів.

Інколи люди інстинктивно ховаються серед будь-яких штабелів, у місцях, заставлених контейнерами, захаращених ящиками, будматеріалами тощо (спрацьовує підсвідомий рефлекс: заховатися так, щоб не бачити нічого). Ця помилка небезпечна тим, що навколо вас можуть бути легкозаймисті предмети й речовини: виникає ризик опинитися серед раптової пожежі.

Вибух бомби чи снаряду у воді навіть на значній відстані є дуже небезпечним: сильний гідроудар і, як наслідок, важка контузія.

Можна заховатися в таких місцях:

  • у спеціально обладнаному бомбосховищі. Від звичайного підвалу справжнє бомбосховище відрізняється товстим надійним перекриттям над головою, системою вентиляції та наявністю двох (і більше) виходів на поверхню;
  • у підземному переході;
  • в метро;
  • в будь-якій канаві, траншеї чи ямі.

В найгіршому разі, коли в полі зору нема укриття куди можна перебігти одним швидким кидком - просто лягайте на землю і лежіть, закривши голову руками! Переважна більшість снарядів та бомб розриваються у верхньому шарі ґрунту чи асфальту, тож осколки в момент вибуху розлітаються на висоті щонайменше 30-50 см над поверхнею.

Отже, загальне правило: ваше укриття має бути хоч мінімально заглибленим і, разом з тим, має знаходитися подалі від споруд, які можуть обвалитися на вас зверху при в прямому попаданні, або можуть спалахнути. Ідеальний захист дає траншея чи канава (подібна до окопу) завглибшки 1-2 метри, на відкритому місці.

Заховавшись в укритті, лягайте й обхопіть голову руками. Трохи відкрийте рота – це вбереже від контузії при близькому розриві снаряду чи бомби.

Не панікуйте. Займіть свою психіку чимось. Можна рахувати вибухи. Знайте, що максимум після 100-го вибуху обстріл точно закінчиться. Можна спробувати подумки рахувати хвилини.

По-перше - це відволікає, по-друге, так ви зможете орієнтуватися в ситуації: артилерійський обстріл не триває вічно, щонайбільше – двадцять хвилин, авіаналіт – значно менше. В наші часи не буває довгих бомбардувань, великі групи бомбардувальників не застосовуються.

Після закінчення обстрілу (бомбардування)

Покидаючи місце схову не давайте собі розслабитися. Тепер вся ваша увага має бути сконцентрованою собі під ноги! Не піднімайте з землі жодних незнайомих вам предметів! Авіабомба, ракета чи снаряд могли бути касетними!

Бойові елементи часто не розриваються при падінні, але можуть вибухнути пізніше, в руках від найменшого руху чи дотику. Вся увага – дітям і підліткам: не дайте їм підняти будь-що з-під ніг!

Укриття простішого типу це споруди для укриття від уламків зруйнованих будинків, ударної хвилі вибуху.

До укриттів простішого типу відносяться спеціально збудовані щілини, а також підвали та інші заглиблені приміщення, які пристосовані для захисту людей.

Укриття найпростішого типу

У системі захисту населення особливе значення мають найпростіші укриття типу щілин. Це найбільш масові захисні споруди, що можуть бути збудовані населенням у найкоротший термін.

Щілини викопуються в ґрунті у вигляді вузьких ровів зі зломами в плані під кутом 90÷120°. Довжина прямого відрізка повинна бути не більше 15 м. Місткість щілин приймається від 10 до 50 осіб. В щілинах місткістю до 25 осіб робиться один вхід, а при більшій місткості два входи. Перекриття і крутості щілини повинні витримувати навантаження від ваги ґрунтової засипки товщиною 50÷60 см, бокового навантаження ґрунту і дії ударної хвилі на поверхні землі 0,51 кгс/см². Матеріали для настилу перекриття та одягу крутизни щілин: ліс круглий, пиломатеріали, залізобетонні вироби та інші.

Щілини будують відкритими та перекритими. Перекрита щілина захищає: надійно захищає від осколкових і кулькових бомб, від запалювальних засобів.

Відкрита щілина - це зигзагоподібна траншея з кількох прямолінійних ділянок довжиною до 15 м. Глибина її - 1,8 - 2,0 м; ширина: зверху - 1,1-1,3 м, на дні - 0,8 м. Будівництво щілини починається з розмітки і трасування, тобто визначення її плану на місцевості. Копають спочатку на ширину дна. В міру заглиблення поступово підрівнюють крутизну, доводячи до потрібних параметрів. Стінки (крутизну) щілини укріплюють дошками, жердинами, очеретом, іншими наявними матеріалами. Викопуються в ґрунті у вигляді вузьких ровів зі зломами в плані під кутом 90÷120°.

Коли є час і в разі потреби, щілину перекривають колодами, шпалами або малогабаритними залізобетонними плитами. Зверху покриття влаштовують шар гідроізоляції з толю, руберойду, хлорвінілової плівки або утрамбовують шар глини та насипають шар ґрунту товщиною 50-60 см. У перекритій щілині роблять вхід з однієї або двох сторін з дверима і тамбуром. Для вентиляції встановлюють витяжну коробку.

Нормальна місткість щілини - 10-15 осіб.

Підвали та інші заглиблені та підземні приміщення і споруди, які пристосовуються під простіші укриття, повинні бути достатньо міцні, з огороджуючими конструкціями із не горючих матеріалів і не мати транзитних комунікацій (трубопроводів опалення і забезпечення водою діаметром понад 70 мм, паропроводів понад 40 мм, кабелів високої напруги). Місткість укриттів в підвалах будинків рекомендується приймати 50÷300 чоловік.

Культурно-мистецькі та просвітницькі заходи (18 – 24 березня)

Культурно-мистецькі та просвітницькі заходи від Сумської публічної бібліотеки (18 – 24 березня)

Дата

Захід

Місце та час проведення

4 – 30 березня

Творча виставка-присвята Сумського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України «Вінок Кобзареві»

Центральна міська бібліотека                              ім. Т. Г. Шевченка

До 27 березня

ІІ відкритий міський фестиваль-конкурс «Сміємось, значить не здаємось»

ЦКіД

18 березня

 Екологічний бумеранг «Збережемо Землю для майбутнього»

Центральна міська бібліотека                              ім. Т. Г. Шевченка

11:00

19 березня

Екологічний рейд «Обличчя планети Земля»

Центральна міська бібліотека                              ім. Т. Г. Шевченка

10:00

19 березня

День поезії «Ріки незмінно течуть додому» (зустріч із поетом –військовим Віктором КУЗЬМЕНКОМ)

Центральна міська бібліотека                              ім. Т. Г. Шевченка

12:30

19 березня

Голосні читання «Вірші Ліни Костенко про війну»

Бібліотека-філія № 10

14:00

20 березня

Рецепти щастя від бібліотеки «Будь щасливим!»

Бібліотека-філія № 2

20 березня

Екологічний рейд «Обличчя планети Земля»     

                 

Центральна міська бібліотека                              ім. Т. Г. Шевченка

10:00

20 березня

Майстерня слова «Основні правила нового правопису»

Бібліотека-філія № 7

11:00

20 березня

Мистецька композиція «Інтер'єрна картина для кухні»

Бібліотека-філія № 7

12:00

20 березня

Виставка-елегія «Чарівна сила поезії»

Вечір поетичного настрою «Її величність – поезія»

Молодіжна бібліотека-філія № 8

11:00

21 березня

Лялькова виставка «Колобок – супермен»

Центральна міська бібліотека                              ім. Т. Г. Шевченка

10:00

21 березня

Екологічний рейд «Обличчя планети Земля»     

                 

Центральна міська бібліотека                              ім. Т. Г. Шевченка

11:30

21 березня

Поетичний нон-стоп «Поезії чарівні звуки»

Інклюзивна бібліотека-філія № 11

10:00

21 березня

Свято поезії «Мої улюблені поетичні рядки»

Бібліотека-філія №  2

21 березня

Відеоурок «Зелені легені Землі»

Бібліотека-філія №  5

10:00

21 березня

Поетичний вернісаж «Поезія –  це слово! Поезія – це пісня! Поезія – вільна душа»

Бібліотека-філія № 9

11:00

21 березня

Літературно-музичний вечір «Українські поети-піснярі»

Бібліотека-філія № 10

13::0

22 березня

Пізнавальна вікторина «Експедиція до водиці»

Молодіжна бібліотека-філія № 8

12.00

22 березня

Екокруїз «Мандруємо морями з цікавими книжками»

Бібліотека-філія № 6

14:00

22 березня

Екологічне рандеву «Вода – це велике, могутнє життя»

Бібліотека-філія № 9

13:00

22 березня

Творчий звіт Сумської дитячої музичної школи № 1  «Настане час…»

Сумська обласна філармонія

16:00

23 березня

Засідання клубу «Екологічне землеробство». Еко-коктейль «Весняна зелень –  користь для здоров'я»

Центральна міська бібліотека                              ім. Т. Г. Шевченка

11:00

24 березня

Засідання клубу мандрівників «Без кордонів». «Бразилія – країна сельви та самби»

Молодіжна бібліотека-філія № 8

12:00

Про проведення відкритого Всеукраїнського архітектурного конкурсу на кращу проєктну пропозицію створення в місті Суми Алеї Слави

З метою увічнення пам'яті загиблих захисників нашої держави за відстоювання свободи, незалежності і територіальної цілісності її кордонів перед збройною агресією російської федерації, враховуючи численні звернення сімей і рідних загиблих, депутатів Сумської міської ради, представників свідомої громадськості, за дорученням Сумської міської військової адміністрації Департамент забезпечення ресурсних платежів розпочав організаційні заходи з підготовки проведення відкритого всеукраїнського архітектурного конкурсу на кращу проєктну пропозицію створення в місті Суми Алеї Слави.

Детальніше

В Управлінні Північно-східного офісу Держаудитслужби у Сумській області працює «гаряча лінія»

Управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Сумській області інформує про роботи телефонної «гарячої лінії»

Засідання робочої групи з адміністративного провадження

29 січня - засідання робочої групи щодо знищених внаслідок збройної агресії рф квартир за адресою: м. Суми, вул. Петропавлівська, буд. 81

Місце проведення: вул. Британська, 21, 2-й поверх, актова зала

Початок: 13:20

Адміністративне провадження

Громадське обговорення проєкту Статуту Сумської міської територіальної громади

З 15 січня по 15 лютого триває громадське обговорення проєкту Статуту Сумської міської територіальної громади, організоване управлінням суспільних комунікацій та правовим управлінням.

Статут територіальної громади – це її своєрідна маленька Конституція, кодекс правил та норм за якими живуть її мешканці, як вони можуть долучатися до її розвитку та ухвалення важливих рішень, взаємодії з владою функціонування органів місцевого самоврядування тощо.

Документ підготовлено профільною робочою групою за участі експертів з питань розвитку механізмів громадської участі проєкту Офісу Ради Європи в Україні. Він актуалізований з врахуванням законодавчих новацій, які стосуються місцевого самоврядування, громадської участі. Статут закріплює та адаптує до місцевого досвіду інструменти і форми участі мешканців у розв'язанні питань місцевого значення, механізми співпраці влади та громади, громадського контролю, реалізації прав та обов’язків мешканців громади. У ньому також враховані безпекові реалії, соціальна підтримка захисників України, внутрішньо переміщених осіб.

Висловити свої думки, пропозиції та зауваження можуть усі зацікавлені мешканці.

Ознайомитися з проєктом та механізмом подачі пропозицій 

Конкурс проєктів для громадських об’єднань осіб з інвалідністю

Департамент соціального захисту населення оголошує конкурс з визначення програм (проєктів, заходів), розроблених громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю або їх місцевими осередками (відокремленими підрозділами), для виконання (реалізації) яких надається фінансова підтримка з бюджету Сумської міської ТГ у 2024 році.

Детальніше

Конкурс проєктів для громадських об’єднань ветеранів війни

Департамент соціального захисту населення оголошує конкурс з визначення програм (проєктів, заходів), розроблених громадськими об’єднаннями ветеранів війни, для виконання (реалізації) яких у 2024 році буде надаватись фінансова підтримка коштом бюджету Сумської міської ТГ.

Детальніше

Оголошення про засідання робочої групи щодо знищених внаслідок збройної агресії РФ квартир за адресою: м. Суми, вул. Петропавлівська, буд. 81

Відповідно до розпорядження Сумської міської військової адміністрації від 10.01.2024 № 8-ВКВА «Про створення робочої групи щодо знищених внаслідок збройної агресії РФ квартир за адресою: м. Суми, вул. Петропавлівська, буд. 81» створено робочу групу.

У Сумській РДА – РВА діють «Телефон довіри» та «гаряча лінія» керівництва

Сумська районна державна адміністрація – районна військова адміністрація інформує про роботу «Телефону довіри» та проведення телефонної «гарячої лінії» керівництвом у 2024 році

Оголошення про оновлення складу молодіжної ради при Сумській міській раді

Ініціативна група з підготовки та організації процесу оновлення складу Молодіжної ради при Сумській міській раді запрошує до участі в установчих зборах громадян України віком від 14 до 35 років.