Надрукувати
Перегляди: 10125

РОЗДІЛ І. Загальні положення

1.1. Відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення (далі – Відділ) утворюється Сумською міською радою та є її виконавчим органом.

1.2. Відділ підзвітний та підконтрольний Сумській міській раді, підпорядкований виконавчому комітету Сумської міської ради і міському голові м. Суми.

1.3. Відділ у своїй діяльності керується Конституцією України, Законами України “Про місцеве самоврядування в Україні”, “Про службу в органах місцевого самоврядування”, іншими законами України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, іншими нормативними актами, рішеннями Сумської міської ради та її виконавчого комітету, розпорядженнями міського голови м. Суми та цим Положенням.

1.4. На працівників Відділу поширюється дія Закону України “Про службу в органах місцевого самоврядування”. Працівники Відділу утримуються за рахунок місцевого бюджету.

1.5. Для реалізації своїх функцій Відділ забезпечується службовими і складськими приміщеннями, службовим автотранспортом та іншими матеріально-технічними засобами.

1.6. Відділ забезпечує організацію здійснення делегованих повноважень органів виконавчої влади (за належністю), визначених: підпунктом 6 пункту “б” частини 1 статті 33, пунктом 3 статті 36, підпунктом 2 пункту “б” частини 1 статті 38 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”.

РОЗДІЛ ІІ. Структура та організація роботи Відділу

2.1. Положення про Відділ та штат Відділу затверджує Сумська міська рада, а штатний розпис – міський голова м.Суми.

2.2. Працівники Відділу призначаються на посаду розпорядженням міського голови м. Суми за рекомендацією конкурсної комісії Сумської міської ради чи за іншою процедурою, передбаченою законодавством України, і звільняються з посади розпорядженням міського голови м. Суми відповідно до чинного законодавства України.

2.3. Відділ очолює начальник Відділу. Начальник Відділу призначається на посаду розпорядженням міського голови м. Суми за рекомендацією конкурсної комісії Сумської міської ради та звільняється з посади розпорядженням міського голови м. Суми відповідно до чинного законодавства України.

2.4. Посадова інструкція начальника Відділу погоджується заступником міського голови, який координує діяльність Відділу, та затверджується міським головою м. Суми, а посадові інструкції працівників Відділу затверджуються начальником Відділу.

2.5. Начальник Відділу:

2.5.1 Здійснює керівництво роботою Відділу, несе відповідальність за виконання покладених на нього обов’язків відповідно до посадової інструкції.

2.5.2. Організовує діяльність Відділу, пов’язану з розробленням і здійсненням заходів цивільного захисту населення міста щодо запобігання і реагування на надзвичайні ситуації.

2.5.3. Керує всіма видами підготовки підпорядкованих йому працівників для виконання у встановлені терміни завдань, покладених на Відділ.

2.5.4. Забезпечує підготовку, у межах своєї компетенції, проектів розпорядчих актів (документів) начальника цивільного захисту міста.

2.5.5. Представляє інтереси органів місцевого самоврядування та місцевих органів державної влади згідно із чинним законодавством у сфері цивільного захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій та їх наслідків на підприємствах, в установах та організаціях міста усіх форм власності.

2.5.6. Звертається з поданням до міського голови м. Суми про притягнення до дисциплінарної відповідальності посадових осіб, винних у невиконанні затверджених заходів та планів у сфері цивільного захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій та їх наслідків.

2.5.7. Бере участь у розгляді питань цивільного захисту населення і техногенної безпеки, дій сил, що створені для запобігання виникненню та ліквідації надзвичайних ситуацій.

2.5.8. Скликає за дорученням начальника цивільного захисту міста або голови постійної міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (далі – ТЕБ та НС) чергові та позачергові засідання комісії з питань ТЕБ та НС в установленому порядку.

2.6. У разі відсутності начальника Відділу його обов’язки виконує заступник начальника Відділу або особа, визначена в установленому порядку.

РОЗДІЛ ІІІ. Завдання та функції Відділу

3.1. Основними завданнями Відділу є:

3.1.1. Створення і забезпечення стабільного функціонування підсистеми місцевого та об’єктового рівнів Єдиної державної системи запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного і природного характеру.

3.1.2. Розроблення і реалізація заходів щодо підвищення готовності сил цивільного захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій.

3.1.3. Визначення основних напрямків роботи у сфері цивільного захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків.

3.1.4. Здійснення інформаційного забезпечення у сфері цивільного захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків, створення і впровадження сучасних інформаційних технологій та банків даних.

3.1.5. Ведення обліку і аналізу нещасних випадків невиробничого характеру.

3.1.6. Комплектування груп слухачів з керівного складу і працівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності для вивчення діяльності захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків на міських та обласних курсах цивільної оборони.

3.2. Відділ відповідно до покладених на нього завдань:

3.2.1. Забезпечує розроблення і здійснення заходів щодо удосконалення організації цивільного захисту населення і території міста від надзвичайних ситуацій, запобігання їх виникненню і реагування на них.

3.2.2. Подає пропозиції у встановленому порядку уповноваженим органам Сумської міської ради щодо включення до проекту бюджету міста витрат на розвиток та функціонування системи цивільного захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій, ліквідації їх наслідків.

3.2.3. Керує роботами, пов’язаними з ліквідацією надзвичайних ситуацій, контролює готовність відповідних сил цивільного захисту до дій за призначенням.

3.2.4. Взаємодіє з підрозділами управління МНС України в Сумській області.

3.2.5. Оповіщає населення за розпорядженням начальника цивільного захисту міста про загрозу і виникнення надзвичайної ситуації, контролює належне функціонування місцевої та об’єктових систем оповіщення.

3.2.6. Визначає зони можливого хімічного забруднення на території міста на випадок аварій на хімічно небезпечних виробництвах.

3.2.7. Організовує в установленому порядку надання допомоги населенню, яке потерпіло внаслідок надзвичайної ситуації.

3.2.8. Визначає разом з органами виконавчої влади, керівниками об’єктів господарської діяльності склад, місця розміщення та оснащення сил і засобів місцевих та об’єктових ланок територіальної підсистеми Єдиної державної системи запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного і природного характеру.

3.2.9. Забезпечує контроль за накопиченням, збереженням та цільовим використанням фінансових резервів і матеріально-технічних ресурсів, призначених для ліквідації надзвичайних ситуацій та їх наслідків у порядку встановленому законодавством.

3.2.10. Створює, організовує підготовку і забезпечує цільове використання спеціалізованих, аварійно-рятувальних формувань під час проведення робіт з ліквідації надзвичайних ситуацій та їх наслідків.

3.2.11. Розробляє і погоджує плани дій з цивільного захисту населення та заходів щодо запобігання виникненню і ліквідації можливих надзвичайних ситуацій та їх наслідків, які є обов’язковими до виконання підприємствами, установами та організаціями усіх форм власності.

3.2.12. Організовує підготовку органів управління і сил цивільного захисту населення міста до дій в умовах надзвичайних ситуацій.

3.2.13. Погоджує питання підбору, призначення на посади і розстановки кадрів для підпорядкованих сил цивільного захисту підприємств, установ та організацій усіх форм власності.

3.2.14. Організовує, в межах своєї компетенції, виконання законів та інших нормативно-правових актів, здійснює контроль за їх реалізацією.

3.2.15. Контролює в місті проведення навчань, тренувань із цивільного захисту населення.

3.2.16. Здійснює координацію роботи комунальних підприємств, установ та організацій, які належать до сфери управління Відділу (за наявності) .

3.2.17. Здійснює, в межах повноважень, договірну роботу щодо договорів, угод, контрактів, стороною яких виступає Сумська міська рада або її виконавчий комітет.

3.2.18. За дорученням керівництва аналізує матеріали, які надходять від правоохоронних, судових органів та органів прокуратури, інших державних органів та установ, сприяє своєчасному вжиттю заходів за результатами їх розгляду.

3.2.19. За дорученням міського голови м. Суми представляє інтереси Сумської міської ради, виконавчого комітету Сумської міської ради та міського голови м.Суми в місцевих, апеляційних, вищих спеціалізованих судах та у Верховному Суді України, у тому числі у взаємовідносинах з державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності в межах повноважень Відділу.

3.2.20. Розглядає звернення громадян, підприємств, установ, організацій, у тому числі об’єднань громадян, фізичних осіб-підприємців, депутатські звернення та запити у порядку, передбаченому чинним законодавством України, забезпечує виконання вимог законодавства України про доступ до публічної інформації.

3.2.21. Здійснює інші функції, що випливають з покладених на нього завдань.

РОЗДІЛ ІV. Права Відділу

4.1. Відділ у процесі виконання покладених на нього завдань взаємодіє з іншими структурними підрозділами Сумської міської ради, іншими органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями всіх форм власності і об’єднаннями громадян.

4.2. Відділ має право:

4.2.1. Своєчасно одержувати у встановленому порядку від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності інформацію, необхідну для здійснення покладених на Відділ повноважень.

З метою забезпечення своєчасного виконання завдань, які потребують оперативного вжиття Відділом відповідних заходів, виконавчі органи Сумської міської ради та їх посадові особи зобов’язані невідкладно подавати необхідні документи, довідки, розрахунки, інші матеріали на вимогу Відділу.

4.2.2. Заслуховувати посадових осіб структурних підрозділів Сумської міської ради, осіб керівного складу цивільного захисту підприємств, установ та організацій усіх форм власності з питань надзвичайних ситуацій та в установленому законом порядку надавати їм обов’язкові для виконання вказівки про усунення недоліків і порушень вимог цивільного захисту і техногенної безпеки.

4.2.3. Залучати для проведення заходів, пов’язаних із забезпеченням запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, спеціалізовані служби цивільного захисту.

РОЗДІЛ V. Відповідальність Відділу

5.1. Персональну відповідальність за роботу Відділу та належне здійснення покладених на нього завдань та функцій несе начальник Відділу.

5.2. Працівники Відділу можуть бути притягнуті до цивільної, адміністративної, кримінальної та інших видів відповідальності у випадках та у порядку, передбачених чинним законодавством України.

5.3. Працівники Відділу несуть відповідальність за своєчасне та належне виконання обов’язків, передбачених даним Положенням і посадовими інструкціями, в порядку, визначеним чинним законодавством.

РОЗДІЛ VІ. Заключні положення

6.1. Припинення діяльності Відділу здійснюється за рішенням Сумської міської ради відповідно до вимог чинного законодавства України.

6.2. Зміни і доповнення до цього Положення вносяться відповідно до процедури розгляду питань у Сумській міській раді, передбаченої Регламентом роботи Сумської міської ради.

Міський голова Г.М. Мінаєв